Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 5 november 2004

GeWoon Architectuur
Woonomgevingen uit de collectie van het NAi

17 november 2004 opening van de nieuwe permanente tentoonstelling in Zaal 2

Gewone Nederlandse woningbouw die zijn weerga niet kent in de rest van de wereld. Dat is het onderwerp van de nieuwe permanente tentoonstelling van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) die op 17 november officieel geopend wordt. Het NAi heeft een van de meest belangrijke collecties van interieur, architectuur, stedenbouw en landschap ter wereld. Met de permanente tentoonstelling 'GeWoon Architectuur' wordt een deel deze verzameling tekeningen, maquettes en foto's onthuld. Met hoogtepunten van het nationale erfgoed wordt een beeld geschetst van anderhalve eeuw wonen in Nederland.

In de tentoonstelling staat één van de belangrijkste thema's uit de Nederlandse architectuur centraal: de geschiedenis van het wonen vanaf 1850. De eerste vier delen van de tentoonstelling gaan over woonomgevingen die daadwerkelijk zijn gebouwd. Bekende projecten passeren de revue: de Amsterdamse Vondelstraat met ontwerpen van P.J.H. Cuypers, Amsterdam-Zuid van H.P. Berlage, de Rotterdamse wijken Pendrecht en Alexanderpolder en Almere - het laboratorium op het gebied van woonarchitectuur. Het laatste thema is gewijd aan niet gerealiseerde plannen, aan toekomstscenario's waarin de verbeelding van de architect vorm krijgt. Een voorbeeld hiervan is het plan voor de uitbreiding van het Amsterdamse Vondelpark tot aan de kust, van architect P.Th. Wijdeveld.

Tijdelijke presentaties
Naast een vaste opstelling wordt de tentoonstelling verrijkt met het 'Object van de maand'. Het getoonde object is ofwel een bijzonder stuk uit de collectie of een nieuwe aanwinst. Bovendien vinden er tijdelijke presentaties plaats die dieper ingaan op een onderwerp of inspelen op de actualiteit.

Verleden en Heden
Voor het eerst wordt een ruime selectie schatten uit de collectie van het NAi onthuld. Zo zijn de ontwerptekeningen van de nabijgelegen museumwoning, Huis Sonneveld, permanent te zien in de tentoonstelling. 'GeWoon Architectuur' is samengesteld uit materiaal van beroemde architecten als P.J.H. Cuypers, H.P. Berlage, Lotte Stam-Beese, Van den Broek en Bakema en Rem Koolhaas/OMA. Deze collectiestukken lichten op in een verduisterde ruimte. Een film van Jord den Hollander geeft een beeld van de oorspronkelijke idealen van de ontwerpers en de tijd waarin ze tot stand kwamen. Een actuele fotoreportage van Ralph Kämena laat zien wat er van deze idealen geworden is.
Ook het historische materiaal uit de Collectie wordt aangevuld met een actuele fotoreportage, hierdoor worden verleden en heden met elkaar verbonden. 'GeWoon Architectuur' zal voor veel bezoekers een feest van herkenning zijn. Niet alleen omdat ontwerpen van bekende plaatsen tentoongesteld worden, maar ook omdat de woning, de straat en de wijk, kortom de alledaagse leefomgeving, een plek hebben. 51N4E Space Producers voegen nieuwe dimensie toe aan het NAi-gebouw Het ontwerp voor de tentoonstelling is gemaakt door het jonge Belgische bureau 51N4E Space Producers, recent winnaar van de Rotterdam Maaskant prijs. Met hun ontwerp hebben de jonge architecten een nieuwe dimensie toegevoegd aan het gebouw van Jo Coenen.

Praktische informatie
Voor kinderen is er op ooghoogte een route met een spel dwars door de tentoonstelling uitgestippeld. Het stedenspel, een programma voor het basisonderwijs, wordt gespeeld in de tentoonstelling. En voor het vak CKV in het voortgezet onderwijs is er een routekaart. Daarnaast worden er voor groepen architectuurwandelingen door de tentoonstelling georganiseerd onder begeleiding van een deskundige. Bij de tentoonstelling is een publicatie verschenen; 'GeWoon Architectuur. Wonen in Nederland 1850-2004', NAi uitgevers, 240 pagina's, 150 illustraties.

De tentoonstelling GeWoon Architectuur wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vestia - Weet van wonen

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Paul van den Bogaard (perscontacten), tel 010-4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over GeWoon Architectuur

NAi persbeelden