Inspectie voor de Gezondheidszorg



Dinsdag 16 november 2004

EUROPESE VOLKSGEZONDHEID EN GEZONDHEIDSZORG CENTRAAL TIJDENS BIJEENKOMST VAN CHIEF MEDICAL OFFICERS

Deze week komen de Chief Medical Officers (CMO"s) van de Europese gemeenschap in Den Haag bijeen, onder voorzitterschap van de Inspecteur-Generaal voor de Gezondheidszorg, die ook de Chief Medical Officer voor Nederland in de EU is. Alle CMO"s van de 25 lidstaten, waaronder ook de tien nieuwe lidstaten, nemen deel aan deze conferentie. De CMO"s, de hoogste medische autoriteiten van een land, zullen praten over de gezondheidszorg in Europa. Ook de WHO en de Europese Unie zenden afgevaardigden.

Woensdag 17 en donderdag 18 november ontvangt Nederland in het kader van haar Europees voorzitterschap de CMO"s van alle EU-landen om op informele wijze over actuele vraagstukken over volksgezondheid en gezondheidszorg te discussiëren. De volgende onderwerpen komen aan de orde: preventie van infectieziekten en chronische aandoeningen, de organisatie van de gezondheidszorg, kwaliteit, patiëntveiligheid en blamefree melden, opleiding, registratie en manpowerplanning van beroepsbeoefenaren in de zorg. Tijdens de conferentie zal specifiek aandacht worden besteed aan marktwerking in de gezondheidszorg en prioriteiten in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Inspecteur-Generaal Herre Kingma zal de standpunten van de Europese CMO"s over dit laatste onderwerp inbrengen op een andere conferentie later deze week, getiteld "Priority Medicines for the European citizens and the World" eveneens in Den Haag.