Ingezonden persbericht


persbericht

Notitie over foute cacao in de Amsterdamse gemeenteraad

Foute cacao

Iedereen weet dat de cacao in de Amsterdamse haven fout is. Als boeren zelfs gebruik maken van kindslaven, is er veel mis. Jupijn Haffmans, raadslid voor Amsterdam Anders/ De Groenen, vindt dat s werelds grootste cacaohaven zijn verantwoordelijkheid moet nemen.

Aanstaande woensdag - de eerste Sinterklaasletters liggen al in de winkel - wordt een notitie hierover van Haffmans besproken in de raadscommissie voor onder andere de haven.

In de notitie Een èchte wereldhaven? Geen foute cacao! noemt Haffmans de belabberde productieomstandigheden in de cacaoteelt een doorn in het oog. Temeer omdat Amsterdam behoorlijk verdient aan de overslag van cacao. De Amsterdamse haven is de belangrijkste aanvoer- en opslaghaven van cacao ter wereld. Daarmee is de haven medeplichtig aan slavernij!

Eerder al trok RVU-verslaggever Teun van de Keuken zich het lot van de kindslaven aan. Hij gaf zichzelf in het programma Keuringsdienst van Waarde aan als medeplichtige aan kindslavernij door het eten van chocola. De Consumentenbond startte daarop een Steun-Teun-actie .

De cacaoteelt is een duidelijk en schrijnend voorbeeld van grondstoffenproductie voor een lage inkoopprijs in ontwikkelingslanden, waar flinke winsten op gemaakt worden door producenten van half- en eindfabrikaten in het Westen. Een land als Ivoorkust, niet voor niets onrustig, is verantwoordelijk voor 43 % van de wereldproductie van cacao. Het overgrote deel (70 tot 90 %) komt van kleine gezinsbedrijfjes die er nauwelijks van kunnen leven. Dus werkt het hele gezin mee, en vaak ook andermans kinderen die als lijfeigenen beschouwd worden. Het gaat om naar schatting tienduizenden kinderen.

Haffmans vindt het te gek voor woorden dat het Gemeentelijk Havenbedrijf ons niets kan vertellen over productieomstandigheden van de cacao die hier wordt ingevoerd, zo ondervond hij bij de behandeling van het jaarverslag van de dienst. Dan zoek ik het zelf wel uit , repliceerde hij, zodat er nu een notitie ligt. Hij vraagt, via de gemeenteraad, het Gemeentelijk Havenbedrijf de cacaobedrijven in de Amsterdamse haven aan te spreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en samen met niet-gouvernementele organisaties een gedragscode te ontwikkelen. Bedrijven die daaraan meewerken, zouden beloond moeten worden (bijvoorbeeld met lagere leges). Bedrijven die dat niet doen, zouden uiteindelijk de toegang tot de haven ontzegd moeten worden.

Haffmans, en hopelijk velen met hem, wil trots kunnen zijn op de haven: Amsterdam kan zich daarin onderscheiden; een echte wereldhaven waar verantwoorde waar wordt ingevoerd.


---