Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Beleggers verwachten dit jaar geen beursrally meer

Postbank BeleggersBarometer toont flinke daling beleggersvertrouwen

Amsterdam, 17 november 2004 - De Postbank BeleggersBarometer is in oktober met tien punten gedaald tot 112 punten en staat daarmee op het laagste punt sinds juli 2003. Na de opleving van het vertrouwen in september zijn beleggers in oktober pessimistischer over de afgelopen maanden en minder optimistisch over de komende maanden als het gaat om de economie, de beurs en de eigen financiële situatie. Duidelijk is ook dat de beleggers dit jaar niet meer rekenen op een beursrally. Voor het eerst verwachten beleggers dat de AEX na drie maanden nauwelijks afwijkt van de huidige stand; tot nu toe was de prognose steeds 2,5% tot 3% hoger. De particuliere belegger wacht nog steeds op een goed instapmoment, maar daarvan is volgens de meeste beleggers nog geen sprake.

12710c.jpg

Niet alleen vinden meer beleggers dat de economische situatie is verslechterd, de waarde van hun beleggingsportefeuille steeg in de afgelopen zes maanden in hun ogen ook minder vaak. Daarnaast is het vertrouwen in de toekomstige economische situatie in Nederland in oktober flink gedaald; veel minder beleggers dan voorheen verwachten dat deze zal verbeteren. Voor de AEX-index geldt min of meer hetzelfde. Het vertrouwen in de AEX-ontwikkeling is flink gedaald. Het is dan ook niet meer dan logisch dat beleggers minder optimistisch zijn over de waardeontwikkeling van de portefeuille in de komende drie maanden. Meer beleggers denken dat deze gelijk zal blijven in plaats van dat deze zal stijgen.

127111.gif

Economie bepalende factor om in te stappen

37% van de particuliere beleggers geeft aan dat als de economie weer aantrekt dat een goed instapmoment is. Maar van de beleggers die momenteel daadwerkelijk instappen, doet maar 29% dat om diezelfde reden. Andere beleggers gaan nu investeren met de overweging dat de beurs nu op zijn dieptepunt is (32%) of dat de beurs weer aan het herstellen is (16%). Overigens heeft slechts 22% van de beleggers die geld overhoudt ook daadwerkelijk de intentie om met nieuw geld te gaan beleggen.

127117.jpg

AEX Voorspeller: beleggers verwachten 'een rustig uiteinde'

Beleggers verwachten een stand van 335 punten in januari. Beleggers geven hiermee aan te verwachten dat de stand met 1,5% zal toenemen ten opzichte van de gemiddelde stand in oktober. Dit percentage is opvallend laag in vergelijking met de andere maanden, waar het meestal schommelde tussen de 2,5% en de 3%.

De Postbank BeleggersBarometer meet het vertrouwen van alle Nederlandse particuliere beleggers. De index is ontwikkeld door Postbank in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en wordt mede uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in Amsterdam. De Postbank BeleggersBarometer heeft als minimale waarde 0, wat staat voor heel pessimistisch; bij de waarde van 100 is de stemming neutraal en bij 200 extreem optimistisch.

De AEX Voorspeller geeft de verwachting weer van alle Nederlandse particuliere beleggers voor de stand van de AEX-index over drie maanden en aan het einde van het jaar. De AEX Voorspeller wordt maandelijks gemeten vanaf januari 2004. De AEX Voorspeller heeft geen invloed op de stand van de Postbank BeleggersBarometer.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Postbank N.V. afdeling Persvoorlichting, Mark Beers, tel: (020) 584 64 25.


---

ATTENTION:
The information in this electronic mail message is private and confidential, and only intended for the addressee. Should you receive this message by mistake, you are hereby notified that any disclosure, reproduction, distribution or use of this message is strictly prohibited. Please inform the sender by reply transmission and delete the message without copying or opening it.

Messages and attachments are scanned for all viruses known. If this message contains password-protected attachments, the files have NOT been scanned for viruses by the ING mail domain. Always scan attachments before opening them.

---