Lijst Pim Fortuyn


Oplossing voor AIVD is een veiligheidsminister

Den Haag, 16/11/2004- Als iets duidelijk wordt uit het rapport van de commissie-Havermans, is het de bevestiging voor de Lijst Pim Fortuyn van haar herhaaldelijk pleidooi voor één minister van Veiligheid.

Een gebrekkige coördinatie en afstemming binnen de AIVD, dat is de belangrijkste constatering van de Commissie Bestuurlijke Evaluatie AIVD, ofwel de commissie-Havermans. LPF-woordvoerder Joost Eerdmans: De veiligheid van onze burgers is hiermee in gevaar. Juist nu de bestrijding van terrorisme een kordaat optreden vereist, dient de bestuurlijke organisatie slagkracht te kunnen tonen.

Binnen de huidige organisatiestructuur heeft de verantwoordelijke minister Remkes zijn leidinggevende taak verwaarloosd. Of de AIVD nu in de toekomst onder leiding blijft van de minister van Binnenlandse Zaken of onder een nieuwe minister van Veiligheid, feit blijft dat de dienst in de toekomst voor al zijn taken politieke moet worden aangestuurd. Hieraan ontbreekt het ten enen male, zoals het rapport vermeldt. De samenwerking op het punt van terrorismebestrijding met andere diensten dient ook sterk te worden verbeterd.

Eerdmans vindt dat de AIVD meer successen naar buiten moet brengen, te vergelijken met een bedrijf dat zijn resultaten presenteert. De AIVD houdt informatie te veel en te lang voor zichzelf, zo blijkt ook uit het rapport.