Socialistische Partij

AIVD moet geheimzinnigheid niet overdrijven

16-11-2004 * Met overdreven geheimzinnigheid zorgt de inlichtingendienst AIVD voor onrust onder de bevolking, maar ook richting politie en OM bleek zij op cruciale momenten - zoals vóór de moord op Van Gogh - onvoldoende open te zijn. De AIVD heeft een duidelijkere sturing nodig en een veel betere controle, concludeert SP-Kamerlid Jan de Wit uit het evaluatierapport van de commissie Havermans.

De Tweede Kamer vroeg de minister van Binnenlandse Zaken in oktober vorig jaar om een evaluatie van de AIVD. De commissie Havermans, genoemd naar de voorzitter van de commissie waar onder andere ook Job Cohen en Harry Borghouts zitten, heeft vandaag een rapport uitgebracht. De onduidelijke aansturing zit een goede uitvoering van de taken in de weg, is een belangrijke conclusie van het rapport. De regels en tegenstrijdige opdrachten frustreren een goede organisatie. De bekendmaking van minister Remkes dat hij de coördinatie meer op zich zal nemen door jaarlijks een Jaarplan met betrokken ministers te maken is volgens De Wit onvoldoende garantie voor verbetering.

De aanbeveling dat de dienst gekwalificeerd personeel en financiële armslag moet hebben om haar taken naar behoren uit te voeren, kunnen de instemming van De Wit krijgen onder de voorwaarde dat de dienst opener wordt. De geslotenheid wekt alleen argwaan. Het is ontoelaatbaar dat de AIVD, die ruime bevoegdheden heeft voor de essentiële bescherming van de staat, niet duidelijker aan het parlement, laat staan de bevolking, vertelt wat de gevaren zijn. De Wit: "Ik wil niet meer algemene waarschuwingen over gevaren. Noem man en paard, vertel ons eerlijk waar we rekening mee moeten houden. Dan kan de politiek ook een goede afweging maken over te nemen maatregelen. Ik heb het gevoel dat nieuwe bevoegdheden worden afgekondigd zonder dat we echt weten wat het gevaar is. Dan raken we in paniek en vernielen we de rechtsstaat."