Samas-Groep NV

P E R S B E R I C H T

HOGER HALFJAARVERLIES EN BETERE VOORUITZICHTEN VOOR SAMAS

Baarn, 17 november 2004, voorbeurs

Hoofdpunten halfjaarcijfers (april t/m september 2004):

. Vraag naar kantoorinrichting opnieuw sterk afgenomen; Netto-omzet daalt 9,2% naar E 164 miljoen; (1e helft 2003/2004: E 181 miljoen).

. Operationeel resultaat vóór herstructureringskosten en bijzondere lasten naar E 16,1 miljoen negatief (1e helft 2003/2004: E 10,9 miljoen negatief).

. Het nettoresultaat komt uit op E 37,3 miljoen negatief (1e helft 2003/2004: E 18,6 miljoen negatief), inclusief herstructureringskosten (E 23,7 miljoen) en bijzondere lasten (E2,8 miljoen).

. Solvabiliteit daalt met name door eenmalige herstructureringskosten naar 40,7%; kasstroom uit bedrijfsactiviteiten E 14,9 miljoen negatief.

. Orderontvangst in september en oktober stijgt voor het eerst sinds drie jaar (+9%).

. In vergelijking met de 1e helft van 2004/2005 wordt in de tweede helft van het boekjaar een hogere omzet en een beter operationeel resultaat verwacht.

Hans van der Ven, President-Directeur van Samas-Groep, zei in een toelichting: "De eenmalige kosten voor de eerder aangekondigde herstructurering in Freiburg (Duitsland) en integratie van een aantal productielocaties, waarbij met name in Frankrijk logistieke problemen optraden, wegen sterk door in het negatieve resultaat over de eerste zes maanden van dit boekjaar. Gecombineerd zal dit leiden tot een hoger nettoverlies over het hele lopende boekjaar. De nu getrooste inspanningen zullen evenwel een sterke bijdrage leveren aan de structurele verlaging van het kostenniveau in het volgende boekjaar."

Voortgang reorganisaties en verbeteringsprogramma's

In de gehele onderneming zijn kostenreductiemaatregelen en verbeteringsprogramma's in werking met als doel de kostenstructuur in lijn te brengen met het lagere omzetniveau en de onderneming slagvaardiger te laten opereren. Naast een veelvoud van kleinere maatregelen in het kader van het operational excellence program zijn de belangrijkste reorganisaties en verbeteringsprogramma's die momenteel lopen :
- De opzet van een nieuw logistiek centrum in Noyon (Frankrijk) voor een meer gecentraliseerde en efficiëntere afhandeling van de distributieactiviteiten. De aanloop van dit project liep in de verslagperiode uiterst moeizaam.
- De sluiting van de productievestiging in Freiburg (Duitsland) en de verplaatsing van de productie naar andere locaties, waardoor de totale productiecapaciteit van Samas wordt geconcentreerd. Het afgelopen halfjaar zijn 114 (4,3%) vaste arbeidsplaatsen verloren gegaan.

Financiële resultaten

De omzet aan derden over de eerste jaarhelft 2004/2005 daalde met 9,2% en kwam uit op E 164 miljoen (1e helft 2003/2004: E 181 miljoen). Dit is het gevolg van de opnieuw sterk gedaalde vraag naar kantoorinrichting in met name Nederland en Duitsland.

De brutomarge stond in het afgelopen halfjaar door de voortdurend sterke prijsconcurrentie en stijging van grondstofprijzen, met name door de staalprijs onder druk. De genormaliseerde brutomarge daalde in vergelijking met de eerste helft van het vorige boekjaar met 0,9% tot 55,3% (1e helft 2003/2004: 56,2%).

Het genormaliseerde operationeel resultaat voor herstructureringskosten en bijzondere lasten daalde tot E 16,1 miljoen negatief (1e helft 2003/2004: E 10,9 miljoen negatief). De genormaliseerde operationele marge (operationeel resultaat als percentage van de omzet) daalde naar -9,8% (1e helft 2003/2004: -5,9%). Exclusief de herstructureringskosten en bijzondere lasten zijn de operationele kosten het afgelopen halfjaar met 4,6% teruggebracht.

Zoals op 29 oktober 2004 bekendgemaakt hangen de eenmalige herstructureringskosten van E 23,7 miljoen samen met de concentratie van de productiestructuur van Samas die in de komende maanden zal worden doorgevoerd. Voor E 13,8 miljoen hebben deze kosten betrekking op afwaardering van gebouwen en terreinen en voor E 9,9 miljoen op kosten voor reorganisaties en samenvoeging van productielocaties. Belangrijkste onderdeel daarvan is de sluiting van de productievestiging in Freiburg (Duitsland), waardoor het aantal FTE's met 140 wordt teruggebracht.

De genomen bijzondere lasten van E 2,8 miljoen hebben betrekking op additionele kosten voor het Nederlandse pensioenfonds en tijdelijke arbeidskrachten voor de opbouw van het nieuwe logistieke centrum in Frankrijk.

Het saldo van de financiële baten en lasten bedroeg over de eerste zes maanden van 2004/2005 E 1,9 miljoen negatief tegenover E 0,1 miljoen positief in het voorgaande jaar. Dit is voornamelijk het gevolg van het sluiten van derivaten in de eerste jaarhelft van 2003/2004 hetgeen toen tot een bate leidde van E 1,5 miljoen. Per saldo kwam het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening voor belasting uit op E 44,5 miljoen negatief (1e helft 2003/2004: E 24,8 miljoen negatief). Het aandeel derden bleef nagenoeg ongewijzigd. De belasting kende door de vrijval van belastinglatenties een bate van E 7,2 miljoen (1e helft 2003/2004 E 5,9 miljoen). Het nettoverlies kwam daarmee uit op E 37,3 miljoen (1e helft 2003/2004: E 18,6 miljoen negatief).

Kasstromen, investeringen en financiering

De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten bedroeg E 14,9 miljoen negatief. In overige mutaties zijn de herstructureringskosten ad E 23,7 miljoen begrepen. Investeringen in materiële vaste activa bedroegen het afgelopen halfjaar E 6,8 miljoen (1e helft 2003/2004: E 4,2 miljoen). De investe- ringen betroffen hoofdzakelijk investeringen voor machines en gereedschappen ten behoeve van de productie van nieuwe kantoormeubelprogramma's bij de verschillende werkmaatschappijen. De kasstroom uit financieringsactiviteiten (opgenomen kortlopende leningen en uitstaande liquiditeiten) was E 14,8 miljoen.

Balansverhoudingen

Het groepsvermogen daalde met E 36,9 miljoen. Per saldo kwam het groepsvermogen uit op E 107 miljoen (ultimo 2003/2004: E 144 miljoen) en als percentage van het balanstotaal op 40,7% (ultimo 2003/2004: 51,1%)

In het kader van de recentelijk aangekondigde herstructurering lopen met de banken gesprekken over de definitie van de nieuwe convenanten voor de looptijd van de bestaande kredietfaciliteiten (december 2006). Daarnaast hebben Rabobank, ABN AMRO en Fortis Bank de kredietruimte tot 29 april 2005 in totaal met E 10 miljoen vergroot voor financiering van werkkapitaal. De banken hebben de convenanten van de huidige kredietlijn gepasseerd tot 1 januari 2005. In Frankrijk is een lening ter grootte van E 4,5 miljoen met Credit Lyonnais omgezet in een factoring faciliteit met GE.

De daling van de voorzieningen van E 38,3 miljoen naar E 34,8 miljoen werd voornamelijk veroorzaakt door een daling van de latente belastingen van E 8,1 miljoen en een toename van de voorziening voor herstructurering van E 4,4 miljoen. Het saldo van de kortlopende rentedragende schulden en de uitstaande liquiditeiten steeg met E 23,9 miljoen. De voorraden stegen met E 1,9 miljoen en de handelsdebiteuren met E 1,2 miljoen. Deze mutaties kunnen voor veruit het grootste deel worden verklaard door de toegenomen orderontvangst in september en de sterke verbetering van de omloopsnelheid van de voorraden in Duitsland.

Orderportefeuille

Voor het eerst sinds jaren is in de afgelopen maanden september en oktober de orderontvangst met 9% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Alle voor Samas belangrijke landen, Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Zwitserland, hebben hieraan bijgedragen. Een aansprekende internationale meerjarige order is verkregen van Deutsche Telekom, de grootste order in de kantoorinrichtingsbranche die dit jaar op het Europese continent is vergeven. Andere grote meerjarige orders kwamen o.a. van Fortis, Sparkasse en Crédit Agricole. Ondanks deze successen is het nog te vroeg om te spreken van enig marktherstel. Het zicht op de verdere ontwikkeling van de orderportefeuille blijft beperkt.

Decertificering

Tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 24 augustus jl. is besloten de statuten van de vennootschap zodanig te wijzigen dat decertificering mogelijk wordt. De statuten zijn inmiddels gewijzigd en de certificaten van gewone aandelen en certificaten van cumulatief converteerbare financieringspreferente aandelen zijn geconverteerd in gewone aandelen respectievelijk cumulatief converteerbare financieringspreferente aandelen. De notering van beide soorten aandelen is gestart op 15 november 2004. Voor nadere bijzonderheden wordt verwezen naar de op 5 november 2004 gepubliceerde advertentie.

Vooruitzichten

De marktontwikkelingen laten voor Samas een wisselend beeld zien. De meubelmarkt in Frankrijk lijkt het dieptepunt te hebben bereikt en de internationale stoelenmarkt laat eerste tekenen van herstel zien. Door de voortdurend toenemende prijsconcurrentie en de gestegen grondstofprijzen dient ook voor het tweede halfjaar rekening te worden gehouden met een verdere druk op de marge. Wel zal door de extra ingezette reorganisaties en nog lopende verbeterprogramma's het kostenniveau verder worden verlaagd. Zodra de markt aantrekt zullen de effecten van deze en reeds eerder genomen en afgeronde maatregelen zichtbaar worden in de resultaten van Samas.

Op basis van de hier geschetste ontwikkelingen wordt voor de tweede helft van het boekjaar een enigszins hogere omzet en een lager operationeel verlies (voor herstructurerings- kosten en bijzondere lasten) verwacht in vergelijking met de eerste helft van dit boekjaar. Voor het boekjaar 2005/2006 wordt, bij gelijkblijvende marktomstandigheden, gerekend op betere resultaten.

Hans van der Ven, President-Directeur van Samas-Groep, zei in een toelichting: "Het huidige boekjaar zal helaas nog geen resultaatverbetering brengen maar erg bemoedigend is wel de reactie van onze dealers en grote klanten op de Samas presentatie op 's werelds grootste meubelbeurs in Keulen. Voor het eerst presenteerde Samas zich als groep, met een prachtig breed en zeer innovatief producten en service pakket. Gezien de positieve reacties en grote belangstelling hiervoor bij onze klanten verwachten wij in het komende half jaar een aantal mooie nieuwe projecten te kunnen winnen."



Samas-Groep NV