Ingezonden persbericht


Amsterdam, 17 november 2004

Webhosting op basis van schone energie primeur in Nederland

AMSTERDAM - Als eerste bedrijf in Nederland verzorgt Groene Hosting (www.groenehosting.nl) hosting van particuliere en zakelijke websites op basis van schone energie. Groene Hosting is een initiatief van de Amsterdamse internetbedrijven Driebit en Arch. Echte Energie BV, de partner waarmee Groene Hosting samengewerkt, levert de honderd procent groene stroom voor dit initiatief.

"Bij groene hosting wordt het energieverbruik van de hele netwerkinfrastructuur verkregen uit duurzame bronnen", zegt Hein de Vries van Groene Hosting. "Hiermee willen we een belangrijke bijdrage leveren aan de vermindering van fossiel brandstofgebruik voor de internetinfrastructuur. Groene Hosting levert kwalitatief hoogwaardige hostingdiensten met professionele ondersteuning ­tegen scherpe tarieven. De prijs hoeft dus geen belemmering te zijn."

Bij hosting wordt een website op de harde schijf van een server geplaatst. Zo'n server moet 24 uur per dag bereikbaar zijn en gebruikt dus constant stroom. Inclusief het verbruik van de netwerkinfrastructuur (routers en switches), koeling en beveiliging is het jaarverbruik per server zo'n 2628 Kwh. Ter illustratie: een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt 3200 Kwh per jaar. Het totale stroomverbruik in de internetbranche wordt voor 2004 geschat op 25.000 Mwh en zal, gezien de enorme groei van het aantal Internetsites*, alleen maar toenemen. "Daarom is milieuvriendelijke hosting zo belangrijk", aldus De Vries. "Wie kiest voor hosting uit duurzame bronnen, laat daarmee zien een concrete bijdrage te willen leveren aan de beperking van het gebruik van fossiele brandstoffen." Gebruikers kunnen een speciaal keurmerk downloaden en op hun site plaatsen, met daarop de tekst: "Deze site gebruikt groene stroom". Info: www.groenehosting.nl

*1,3 miljoen NL-domeinnamen eind 2004 (Bron: ISDN)

Noot voor de redactie (