Vlaamse overheid

Bilateraal onderhoud met President Mbeki

Een delegatie van de Vlaamse regering onder leiding van minister-president Yves LETERME, met vice-minister-president Fientje MOERMAN, minister Kathleen VAN BREMPT, minister Kris PEETERS en minister Marino KEULEN heeft vandaag een bilateraal onderhoud gehad met de President van de republiek Zuid-Afrika, de heer Thabo MBEKI. Ook de President was vergezeld door meerdere ministers uit zijn regering.

Beide delegaties hebben een stand van zaken opgemaakt van tien jaar bilaterale samenwerking tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika, en nieuwe klemtonen gelegd voor de verdere samenwerking in de toekomst. Ook de internationale actualiteit stond aan de agenda, met o.a. de rol van Zuid-Afrika in de Afrikaanse Unie (AU), ten aanzien van NEPAD, en in de pacificatie van het gebied van de Grote Meren in Centraal-Afrika.


1. Precies tien jaar geleden, november 1994, tekenden de Vlaamse en de Zuid-Afrikaanse regering een intentieverklaring om te gaan samenwerken. Dat bleek het startschot voor een heel intense bilaterale samenwerking en interactie. Er kwam een cultureel verdrag in 1996. Later werd een algemeen verdrag ondertekend in 2000. Inmiddels opende de Vlaamse regering in 1999 ook een eigen diplomatieke vertegenwoordiging Pretoria. Over de voorbije tien jaar heeft de Vlaamse regering meer dan ?60 miljoen vrijgemaakt voor samenwerking met Zuid-Afrika.
Tevens besliste de ministerraad op 12-11-2004 jl. 4 projecten te subsidiëren voor een bedrag van 2580650 euro.
A. Het project "Groutville Community Care Homes for Orphans and vulnerable children".
B. Het project "Implementation of a housing component within a municipal structure and provide housing consumer education at municipalities".
C. Het project "Children at risk, breaking the cucle of violence".
D. Het project" Home and community based care".


2. Beide delegaties onderstreepten de wens om de erg vruchtbare samenwerking in de toekomst onverminderd voort te zetten. Volgende week, op 24 november, is en onderhoud gepland tussen de ministers van Buitenlandse Zaken, mevrouw DLAMINI-ZUMA en minister Geert BOURGEOIS, die de krijtlijnen zullen trekken voor de Zuid- Afrikaans-Vlaamse samenwerking in de volgende jaren.


3. Inmiddels is tussen beide regeringen wel overeengekomen om de samenwerking ook meer economisch te kleuren. Namens de Vlaamse regering ondertekende minister Fientje MOERMAN vandaag samen met haar Zuid-Afrikaanse collega Mabuto MPHAHLWA een intentieverklaring tussen beide regeringen, om de samenwerking tussen kleine, middelgrote en micro-ondernemingen in beide landen te stimuleren. Een gemengde werkgroep zal daarover tussen dit en een aantal maanden concrete voorstellen formuleren.


4. Tussen beide regeringen werd vandaag ook een intentieverklaring ondertekend over mogelijke samenwerking in de diamant-sector. Vlaanderen huisvest in Antwerpen een van de meest toonaangevende wereldcentra inzake diamant. Zuid-Afrika daarentegen behoort tot 's werelds grootste leveranciers. Daarom zal worden onderzocht tot welke voor de hand liggende vormen van samenwerking dit aanleiding zou kunnen geven. De intentieverklaring werd ondertekend door minister Fientje MOERMAN en haar Zuid-Afrikaanse collega P. MLAMBO-NGCUKA.


5. Met de president van Zuid-Afrika werd ook de voortgang besproken van het New Economic Progam for African Development (NEPAD). NEPAD is het sociaal-economisch programma van de Afrikaanse Unie, waarvan de president van Zuid-Afrika een van de grote gangmakers is. De Vlaamse Regering behoort tot de eerste internationale sponsors van NEPAD. In 2002 investeerde zij ? 400.000 in de ondersteuning van het NEPAD-secretariaat en de acties die het opzet ter versterking van het draagvlak voor- en het eigenaarschap van NEPAD op het Afrikaanse continent.


6. Tot slot werd ook de problematiek in het gebied van de Grote Meren besproken, en de toestand van Centraal- Afrika in het algemeen. De Vlaamse Regering heeft grote waardering uitgesproken voor het persoonlijk engagement van President MBEKI en van de Zuid-Afrikaanse regering voor de ontwikkeling van heel het Afrikaanse continent. De talloze Zuid-Afrikaanse inspanningen om te bemiddelen bij gewapend conflict, om bij te dragen tot verzoening en wederopbouw, en om pacificatie en stabiliteit te bevorderen, zijn daarin een belangrijke pijler.

info : Miet Deckers, woordvoerster van
de minister-president - tel. (02) 552 60 12 GSM 0475 76 65 26
e-mail: persdienst.leterme@vlaanderen.be