Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 16 november 2004                             |


1. Uitgangspunten begroting 2006
De indexering voor loonkosten en prijzen zijn door Gedeputeerde Staten vastgesteld als eerste stap in het opstellen van de provinciale begroting voor 2006. Gedeputeerde Staten gaan voor 2005 uit van een stijging van de lonen met 1%, het prijspeil met 1,5% terwijl wordt uitgegaan van een rekenrente van 5%.. De ramingen zijn gebaseerd op cijfers van het Centraal Plan Bureau (CPB).

2. Keuzemogelijkheden arbeidsvoorwaarden provincies
Voortaan kunnen ambtenaren van de provincie Noord-Brabant onder voorwaarden verlof kopen of verkopen. Dat is een gevolg van het feit dat Gedeputeerde Staten de collectieve arbeidsvoorwaarden provincies hebben bijgesteld en de uitvoeringsregeling individuele keuzemogelijkheden arbeidsvoorwaarden provincies hebben vastgesteld.

3. Werktafels documentproductiecentrum
Er worden acht nieuwe werktafels voor het documentproductiecentrum van de provincie aangekocht. Het betreft een vervanging van 15 jaar oud meubilair. Met de opdracht is een bedrag van E12.500 gemoeid.

4. Ontwikkelingsbureau Intensieve Veehouderij
De Ontwikkelingsmaatschappij voor Intensieve Veehouderij wordt omgevormd tot een Ontwikkelingsbureau Intensieve Veehouderij. Dit is een BV die de provincie samen met NCB-Ontwikkeling opricht. Het is een gespecialiseerd adviesbureau voor gemeenten op het terrein van de ruimtelijke ontwikkeling en de intensieve veehouderij. De OBIV ondersteunt de gemeenten bij de ontwikkeling van landbouwontwikkelingsgebieden. Die gebieden worden aangewezen in de reconstructieplannen. Landbouwontwikkelingsgebieden geven ruimte aan agrarische ondernemers die willen groeien en dienen verder onder andere voor het opvangen van veehouderijen die verplaatst worden uit gebieden met natuur- en landschapswaarden.

5. Woningbouwafspraken
De bouw van 29.000 woningen realiseren in de periode 2005-2010. Dat is het doel van een convenant die gemeenten Breda, Tilburg, 's-Hertogenbosch, de provincie Noord-Brabant en de minister van VROM tekenen om de woningbouw in de stedelijke regio Waalboss en de stedelijke regio Breda-Tilburg te versnellen. Het Rijk stelt daarvoor een financiele bijdrage van E27 miljoen uit het budget voor locatiegebonden subsidies beschikbaar. In 2005 zal een beleidskader worden vastgesteld dat de inzet van de subsidies in de stedelijke regio's vastlegt.

6. Jaarverslag Ruimtelijke Ordening
In 2003 zijn bijna 200 besluiten genomen over de goedkeuring van bestemmingsplannen. Er zijn 677 verklaringen van geen bezwaar verleend voor afwijkingen van bestemmingsplannen en 50 verklaringen van geen bezwaar geweigerd. De bevolking groeide met 6600 mensen die vrijwel allemaal in de stedelijke gebieden een huis zochten. De woningbouw is slechts met 5650 huizen toegenomen terwijl er slechts 73 ha bedrijventerrein werd uitgegeven. Dat staat in het jaarverslag ruimtelijke ordening 2003 dat door Gedeputeerde Staten aan de statencommissie voor Ruimte en Milieu gezonden werd.

7. Glastuinbouw
De Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij heeft bijna 247 hectare grond in vestigingsgebieden voor glastuinbouw in eigendom verworven. Er zijn vorderingen met de ontwikkeling van een visie op de toekomst van de glastuinbouw bij het Agro Industrieel Complex in Dinteloord
De sanering van glastuinbouwgebieden blijft achter door het ontbreken van financiering voor een provinciale saneringsregeling. Dat zijn enkele elementen uit de inhoud van het voortgangsrapport over de glastuinbouw dat Gedeputeerde Staten naar de statencommissie voor Ruimte en Milieu zenden.

8. Deltamemorandum
De toekomst van de Zeeuwse Delta kan veiliggesteld worden door het herstel van natuurlijke processen in het ecosysteem met oog voor veiligheid, toerisme, recreatie en economische ontwikkeling. Dat is de essentie van de integrale visie op de toekomst van het Deltagebied. Om die visie tot werkelijkheid te brengen zal de provincie Noord-Brabant het Delta-memorandum ondertekenen en met de provincies Zeeland, Zuid-Holland en de ministeries van LNV en Verkeer en Waterstaat zitting nemen in de Deltaraad. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. De Deltaraad zal werken aan de uitvoering van beleid. Gedeputeerde Staten informeren de statencommissie voor Ruimte en Milieu en de integrale adviescommissie voor water en milieu.

9. Ophokplicht voor duiven
Voortaan zullen de duiven in Noord-Brabant van 1 maart tot en met 15 mei door hun eigenaren moeten worden opgeloten. Tussen 6.00 en 8.00 uur en vanaf 17.00 uur tot een half uur na zonsondergang geldt de ophokplicht deze periode niet. Van 1 oktober tot en met 30 november geldt de ophokplicht vanaf 17.00 uur tot een half uur na zonsondergang. Dat blijkt uit de vernieuwde verordening "ophokplicht Duiven" die door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. De ophokplicht is gekoppeld aan zaai- en oogstperioden zodat dan wilde duiven die schade veroorzaken bestreden kunnen worden. Op grond van de oude verordening moesten GS die ophokperiode steeds op nieuw vaststellen, dat is nu in een vaste periode omgezet. Zo wordt de regeling voor iedereen beter hanteerbaar.

10. Waterconservering "stuwkracht"
Zo'n 1000 stuwen en dammetjes zijn er in Brabant aangebracht om het water beter vast te houden en de verdroging te bestrijden. Daarmee is 2,8 miljoen kubieke meter water vast gehouden en is zo'n 96% van de beschikbaar gestelde E3,59 miljoen ingezet. Daarmee is het project van de provincies Brabant, Limburg, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, het Brabants Landschap, het Limburgs Landschap en de landbouworganisaties ZLTO en LLTB succesvol te noemen. Gedeputeerde Staten zenden het rapport over het project naar de statencommissie voor Ruimte en Milieu.

11. Landschapshydrologische structuurkaart
Welke gebieden zijn het best geschikt om water te bergen of vast te houden? Welke alternatieven zijn er? Het antwoord op die vragen kan voortaan gevonden worden door een blik op de landschapshydrologische structuurkaart die Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld als hulpmiddel bij het maken van keuzes bij het opstellen van bijvoorbeeld de 2e generatie reconstructieplannen.

12. Handhaving Landinrichting St.Oedenrode
Er zijn afspraken gemaakt tussen de provincie, de gemeenten en de waterschappen over de bescherming en handhaving van cultuurhistorische en landschappelijke waarden in het blok Schijndel van het landinrichtingsproject St.Oedenrode. De provincie financiert het integrale toezicht en de betrokken partners zorgen voor de afhandeling van het repressieve toezicht. Gedeputeerde Staten stemmen in met de afspraken.

13. Beschikbaarstelling provinciehuis voor politieke organisaties
Het provinciehuis is beschikbaar voor bijeenkomsten van politieke organisaties die vertegenwoordigd zijn in Provinciale Staten. Een verdere eis is dat een bijeenkomst voor een breed publiek toegankelijk moet zijn. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten naar aanleiding van het verzoek van het CDA om de jaarlijkse Statendag van die partij op 17 juni 2005 in Brabant te mogen houden. Het provinciehuis wordt daarvoor opengesteld.

14. Werkbezoek Stockholm Innovatieraad
Europese betrokkenheid en een heldere positionering als innovatieve regio zijn voorwaarden voor een succesvolle innovatieregio. Dat zijn twee aspecten die naar voren komen in het verslag van het werkbezoek aan Stockholm dat de Brabantse Innovatieraad van 25 tot en met 27 augustus aflegde. Gedeputeerde Staten zenden het verslag aan Provinciale Staten.

15. Bijeenkomst Europees project
Een medewerker van de provincie Noord-Brabant heeft een bijeenkomst in Groot-Brittannie bijgewoond als onderdeel van de voorbereidingen van een Europees project gericht op duurzame ontwikkeling.

16. Electronische wegenborden
Er wordt een programma aangeschaft waarmee op de mobiele electronische borden afbeeldingen kunnen worden toegevoegd. De borden geven informatie over aanleg, beheer en onderhoud van provinciale wegen. Met de aanschaf is een bedrga van E26.747,- gemoeid.

17. Ruimtelijke plannen

De verzamellijst van verleende verklaringen van geen bezwaar om af te wijken van bestemmingsplannen is vastgesteld.
Gedeputeerde Staten onthouden gedeeltelijk goedkeuring aan het bestemmingsplan Haverleij van de gemeenten 's-Hertogenbosch, keuren het bestemmingsplan Den Brabander, 1e fase van de gemeente Alphen-Chaam gedeeltelijk goed, stemmen in met het bestemmingsplan Borchwerf II van de gemeenten Halderberge en Roosendaal, weigeren goedkeuring van de 34e wijziging van het plan Centrum 1974 Klundert van de gemeente Moerdijk en de 33e wijziging van dat plan, keuren het bestemmingsplan 1 herziening Kom Halsteren, plandeel De Rode Schouw van de gemeente Bergen op Zoom goed.


---

Datum
16 november 2004


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl


---- --