ANHEUSER BUSCH

Gebruik strijdige merknamen verboden door Hof van Justitie

Uitspraak Europees Hof van Justitie in voordeel van Anheuser-Busch

ST. LOUIS, November 16/PRNewswire/ --


- Hof gelooft dat handelsmerken het gebruik van strijdige merknamen kunnen verbieden

Het Europees Hof van Justitie (EHJ) vaardigde vandaag een beslissing uit waardoor het Finse hooggerechtshof het gebruik van een vermeende merknaam door Budejovicky Budvar kan verbieden.

Het Hof deed uitspraak dat het gebruik van merknamen kan worden verboden indien door dit gebruik verwarring kan ontstaan over de oorsprong van de goederen. Deze uitspraak heeft belangrijke gevolgen voor de zaak tussen Anheuser-Busch en Budejovicky Budvar in Finland.

De Tsjechische brouwer gebruikte 'Budweiser Budvar National Corporation' op producten in Finland. Anheuser-Busch bracht hiertegen in dat zijn naam werd gebruikt op een wijze die tot verwarring met het handelsmerk Budweiser zou kunnen leiden. Het Finse hooggerechtshof vroeg het EHJ om bijstand alvorens zelf uitspraak te doen.

'Deze beslissing is een belangrijke stap voor Anheuser-Busch in Finland, waar wij de handelsmerken 'Bud' en 'Budweiser' in respectievelijk 1986 en 1990 hebben geregistreerd, jaren voordat Budejovicky Budvar daar zijn bier introduceerde,' aldus Steve Burrows, directeur en voorzitter van Anheuser-Busch International, Inc. 'Wij zien uit naar de einduitspraak van het Finse hooggerechtshof.'

Het Finse hooggerechtshof gelastte Budejovicky Budvar in 2000 de naam 'Budweiser' niet meer te gebruiken op zijn bierproducten in Finland. De Tsjechische brouwer ging in hoger beroep, en de zaak werd door het Finse hooggerechtshof aan het EHJ verwezen voor uitspraak over de interpretatie van Europese wetgeving.

Anheuser-Busch begon met gebruik van het handelsmerk Budweiser in 1876, 19 jaar voordat Budejovicky Budvar werd opgericht. Anheuser-Busch is de brouwer die de handelsmerken Budweiser en Bud met succes overal ter wereld heeft ontwikkeld. Anheuser-Busch heeft rechten op 'Budweiser' of 'Bud' in 20 van de 25 lidstaten van de Europese Unie.

Website: http://www.anheuser-busch.com

Source: Anheuser-Busch

Paul Byrne van Anheuser-Busch, +1-314-577-9934, paul.byrne@anheuser-busch.com

17 nov 04 08:59