Vragen van de leden Dijsselbloem en Leerdam (beiden PvdA) aan de minister voor Koninkrijksrelaties en en de minister voor Integratie

over gemengd Antilliaans-Nederlandse adviescommissie

1. Is het bericht juist dat de gemengd Antilliaans-Nederlandse adviescommissie, ingesteld om te komen tot een effectieve aanpak vanuit beide landen van de problematiek van Antilliaanse jongeren die in Nederland afglijden, haar werk heeft beëindigd zonder het gevraagde advies?

2. Was deze gemengde commissie bereid om te adviseren over migratieregulerende maatregelen zoals in de brief aan de Tweede Kamer van 4 oktober 2004 was gemeld? Zo ja, wat was hiervan de uitkomst? Zo nee, waarom niet?

3. Is het juist dat in het instellingsbesluit van de gemengde commissie helemaal geen sprake is van migratieregulerende maatregelen" maar slechts van een effectieve aanpak vanuit beide landen van de problematiek van Antilliaanse jongeren in Nederland ?

4. Waarom hebt u de opdracht van deze commissie richting de Tweede Kamer op een andere wijze geformuleerd dan in de feitelijke taakomschrijving voor de gemengde commissie zelf?

5. Bent u voornemens eenzijdig te komen met een vorm van migratieregulering voor Antilliaanse jongeren, ook zonder instemming en medewerking van de Antilliaanse regering?

6. Zo ja, hoe verhoudt deze keuze zich tot eerdere uitspraken van de minister voor Koninkrijksrelaties dat een absolute toelatingsregeling in de vorm van een visumplicht hem juridisch niet mogelijk leek?

7. Wat is de stand van zaken rond de sociale vormingsplicht voor jongeren op de Antillen? Waarom sluit u met uw beleid voor Antiliaanse probleemjongeren niet nauw aan bij dit beleidsvoornemen van de regering-Ys?

8. Op welke termijn wordt de Kamer nader over geïnformeerd over dit conflict tussen de Nederlandse en de Antilliaanse regering?