Centrum voor Arbeidsverhoudingen

Hoofdlijnen CNV-beleid voor CAO's 2005 - 16 november 2005

CNV brengt advies uit voor CAO-onderhandelingen 2005

Het Algemeen Bestuur van het CNV adviseert de aangesloten bonden - waaronder CNV Publieke Zaak- voor het CAO-jaar 2005 een loonvraag vast te stellen van maximaal 1,25 procent. Daarbij worden de sectorale verschillen in acht genomen. Dit percentage komt overeen met de uiterste terughoudendheid ten aanzien van de structurele loonontwikkeling die in het concept-sociaal akkoord tussen de vakcentrales, de centrale werkgeversorganisaties en het kabinet is afgesproken voor 2005. Dit staat in de zogeheten concept- Contourennota CAO-beleid 2005.

Met nadruk wordt er op gewezen dat de vormgeving van de structurele loonaanpassing, zoals nominale verhogingen of het werken met vloeren en/of plafonds, aan het decentrale niveau (dus aan de CAO-sectoren) wordt overgelaten. Ditzelfde geldt ook voor het werken met éénmalige uitkeringen naast of in plaats van een eventuele structurele verhoging.

Hoofdlijnen
Het CNV heeft besloten voor het CAO-jaar 2005 een uitgebreide arbeidsvoorwaardennota achterwege te laten. Het Algemeen Bestuur van het CNV heeft wel de inhoud van een beknopte concept-contourennota vastgesteld die de bonden met de leden gaan bespreken. Definitieve vaststelling van de hoofdlijnen voor het CAO-beleid 2005 vindt plaats in het Algemeen Bestuur CNV op 13 december a.s. CNV-voorzitter Doekle Terpstra: "Op dit moment is nog niet te overzien hoe onderdelen van het op 13 november overeengekomen concept-sociaal akkoord kunnen worden omgezet in concrete CAO-afspraken. Wel is nu de tijd rijp om de lijnen voor het komende CAO-jaar uit te zetten."

Kinderopvang
Los van de loonvraag, spreekt het CNV in de contourennotitie de wens uit dat voor 2005 in iedere CAO afspraken worden gemaakt over kinderopvang. Vanaf 1 januari 2005 is het immers nog belangrijker dat werkgevers en ouders meebetalen aan de opvang van hun kinderen tot en met de 12-jarige leeftijd. Het CNV vindt dat de werkgeversbijdrage bij bedrijven en instellingen waar deze nog niet bestaat dient te worden ingevoerd.

Daarnaast adviseert het CNV om in de komende CAO-onderhandelingen de preventie van ziekteverzuim en reïntegratie van mensen met arbeidsbeperkingen centraal te stellen.

Ook vestigt het CNV de aandacht op leeftijdsfase bewust personeelsbeleid. Nieuwe initiatieven moeten worden vertaald naar concrete CAO-afspraken.

Slimmer werken
Daarnaast kan slimmer werken leiden tot een vergroting van de arbeidsproductiviteit. Citaat uit de CNV-contourennota: "De arbeidsparticipatie van ouderen is een groot goed, maar het moet voor werknemers wel mogelijk zijn om met plezier en in goede gezondheid te kunnen functioneren (...). Het is noodzakelijk om naast (reparatie van) oud beleid vooral ook ruimte te houden of te creëren voor nieuw beleid. Bij ieder CAO-overleg moet daarom vooral een eigen agenda van de toekomst worden vastgesteld."

Andere aandachtspunten voor het CAO-beleid 2005 zijn:
- gelijke behandeling op grond van leeftijd
- investeren in mensen (onder andere door employability en scholing)
- aanpak jeugdwerkloosheid

- uitbreiding vakbondsvoordelen (in de sfeer van sociale zekerheid)
---