TIE Holding NV

TIE SLUIT 2004 AF MET NETTOWINST VAN 417.000 EURO

woensdag, 17 november, 2004

Het aan de Amsterdamse beurs EuroNext genoteerde B2B-integratiesoftwarebedrijf TIE Holding N.V. ("TIE") maakt hierbij de resultaten bekend over het boekjaar 2004 (1 oktober 2003 t/m 30 september 2004). Als gevolg van de reorganisatie van TIE Holding en de werkmaatschappijen aan het begin van het boekjaar, is TIE nu helemaal terug op koers en bereikte evenwel een nettowinst over het fiscale jaar 2004 van EUR. 417.000. Het management voorziet nu een significante autonome groei van de omzet en een toename van de nettowinst in het huidige boekjaar 2005.

In het afgelopen jaar heeft het management van TIE zich gericht op het stroomlijnen van de organisatie en heeft het een marketingstrategie ontwikkeld om nieuwe gelanceerde softwareproducten wereldwijd beter op de markt te positioneren. Daarnaast werd TIE Belgium verkocht en werd er nieuw kapitaal aangetrokken om alle lange-termijn-verplichtingen vervroegd af te lossen. De onderneming profiteert nu van verbeterde marktomstandigheden en is goed gepositioneerd in de Amerikaanse markt voor Global Data Synchronization. In Europa ligt de focus op XBRL, de nieuwe wereldstandaard voor het elektronisch uitwisselen van financiële gegevens, die naar verwachting snel zal worden overgenomen door eerst de multinationals. Door de recente benoeming van Dick Raman, CEO van TIE, als voorzitter van het UN/CEFACT Forum, de wereldwijde eBusiness standaardisatie autoriteit, vervult TIE een spilfunctie in het wereldwijde opzetten van B2B-integratie.

Het management voorziet een uitbreiding van de onderneming door zowel autonome groei als door acquisities, waarvan de eerste werd aangekondigd in oktober met de overname van TIE France. De toegang tot de kapitaalmarkt zal worden aangewend om uitbreidingen te financieren die een substantiële bijdrage leveren aan de resultaten. Het voornaamste doel is vast te houden aan de netto-winstgevendheid.

Resultaten

De nettowinst in het boekjaar 2004 bedroeg EUR 417.000, en ligt in lijn met de eerder bekend gemaakte vooruitzichten van het management. Het is een forse verbetering ten opzichte van het nettoverlies van EUR 13,7 miljoen in 2003. De omzet in 2004 bedroeg EUR 8,1 miljoen, een daling ten opzichte van de EUR 10,8 miljoen een jaar eerder. Dit is voornamelijk te wijten aan een combinatie van enerzijds de impact van de lagere dollarkoers in verhouding tot de euro, en anderzijds de verkoop van TIE Belgium in oktober 2003. De operationele kosten (inclusief afschrijvingen en voorzieningen) werden gereduceerd van EUR 23,8 miljoen in 2003 naar EUR 6,8 miljoen in 2004.

Vooruitzichten

De marktomstandigheden in de markt van B2B-integratiesoftware en diensten zijn aan het verbeteren. We zien de orderportefeuille aansterken, terwijl tegelijkertijd de nieuwe softwareproducten van TIE goed worden ontvangen door bestaande en nieuwe klanten. De belangrijkste spelers in de wereldwijde retailmarkt hebben serieuze stappen genomen om kosten te reduceren door middel van het verbeteren van de kwaliteit in de uitwisseling van product informatie. Als gevolg hiervan is er een sterke vraag naar Data Synchronization-toepassingen. TIE heeft een geïntegreerde toepassing voor Product Informatie Management (PIM), workflow en messaging, dat door deskundigen in de markt wordt beschouwd als het beste van het beste. TIE zal zich vooruitstrevend in deze markt positioneren, met name in de VS, om zo een aantrekkelijk marktaandeel te verwerven.

Met het toenemende belang van transparante, vergelijkbare financiële cijfers van beursfondsen, is de ontwikkeling van XBRL in Europa een mijlpaal voor de Europese samenwerking in eBusiness. Deze week zal de Internationale XBRL Conferentie worden gehouden in Brussel. TIE zal daar een lezing geven en haar XBRL-toepassingen demonstreren aan meer dan 450 afgevaardigden van diverse organisaties en ondernemingen.

Ook deze keer publiceert TIE haar resultaten in XBRL. Deze zijn beschikbaar via de web site van TIE (http://www.TIEglobal.com) onder het kopje Investor Relations Financials. Hier is een toegankelijke web site beschikbaar, die de voordelen van rapporteren in XBRL demonstreert.

In het businessplan voor het huidige boekjaar, verwacht de onderneming een belangrijke groei in omzet van 12-20%, een lichte stijging van de kosten en dus een verdere groei van de nettowinst.

Financiele positie

Het eigen vermogen aan het eind van het boekjaar 2003 bedroeg EUR -8,5 miljoen. Aan het einde van 2004 is dit verbeterd met EUR 7,1 miljoen tot EUR -1,3 miljoen. Deze verbetering was het resultaat van inkomsten verkregen uit winsten, de netto-opbrengsten van nieuwe aandelenplaatsingen en het omzetten van een schuld van EUR 2,5 miljoen in een convertible bond voor 5 miljoen nieuwe aandelen.

Gedurende 2004 genereerde de onderneming een geldstroom van EUR 0,6 miljoen netto uit de operationele werkzaamheden. Samen met de opbrengsten van de aandelenplaatsingen werd dit gebruikt om alle lange-termijn-verplichtingen vervroegd af te lossen. De kaspositie aan het einde van het kwartaal bedroeg EUR 0,7 miljoen.

Het totaal aan verplichtingen is fors verbeterd. De lange-termijn-verplichtingen zijn gereduceerd van EUR 3,5 miljoen aan het begin van het boekjaar naar nul op dit moment. De huidige verplichtingen zijn met EUR 3,9 miljoen gereduceerd van EUR 5,7 miljoen naar EUR 1,8 miljoen.

Dick Raman, CEO van TIE: Er zit weer muziek in TIE. We zien hoe de marktomstandigheden verbeteren en horen meer en meer hoe onze klanten tevreden zijn over onze softwareproducten en diensten. Dit motiveert ons sterk en wakkert ons verlangen naar succes aan. De ervaring van de afgelopen twaalf maanden hebben geleerd dat onze product- en verkoopstrategie, die hebben geleid tot het op de markt brengen van Data Synchronization- en XBRL-toepassingen nieuwe kansen biedt die we daarvoor nooit hadden. Onlangs nog hebben we een intern systeem geïmplementeerd voor alle medewerkers wereldwijd, wat we My-TIE noemen. Het voorziet ons van de informatie over al onze klanten, resellers, producten en financiële gegevens wereldwijd. We kunnen deze informatie delen met iedereen via Internet en het geeft ons de middelen om verbazingwekkende niveaus van efficiency en daadkracht te bereiken.

Profiel TIE

TIE is een internationaal B2B integratiesoftwarebedrijf, opgericht in 1987 en genoteerd aan de Euronext in Amsterdam in de NextEconomy Index. TIE voorziet haar vestigingen en verkooppunten in de gehele wereld van hoogwaardige software-toepassingen en diepgaande kennis. Deze lokale service-providers helpen bedrijven om elektronisch zaken te doen zodat ze hun zakelijke processen efficiënter en effectiever kunnen laten verlopen en bovendien fors kunnen besparen op de kosten. TIEs belangrijkste software-toepassing is de Enterprise Portal Framework (EPF). EPF stelt bedrijven in staat om de processen van de back office te integreren met die van hun zakenpartners, en om alle productinformatie te beheersen. Omdat de toepassingen van TIE zijn gebaseerd op zowel jarenlange ervaring met EDI als XML, kunnen de klanten van TIE hiervan de vruchten plukken. TIE heeft een brede klantenkring in Nederland, België en Verenigde Staten en is een belangrijke speler in Europa, Zuid-Amerika en Azië.

Voor Informatie:
TIE Holding N.V.
Dick Raman, President & CEO
Beech Avenue 180
1119 PS AMSTERDAM (Schiphol-Rijk)
The Netherlands
Tel: +31-20-658 93 33
Fax: +31-20-658 99 02
e-mail: info@TIEglobal.com
Web site: http://www.TIEglobal.com

© TIE Holding NV, 2004. All rights reserved.