CDA

CDA
17-11-04
Europese christen-democraten dreigen met boycot ACP-vergadering in Den Haag
De Europese christen-democraten zullen de ACP-EU parlementaire vergadering uitlopen als Zimbabwe wordt vertegenwoordigd door iemand van de zwarte lijst van de EU. Het CDA roept tevens de andere fracties op dit voorbeeld te volgen.
CDA-Europarlementariër Maria Martens, woordvoerder namens de Europese christen-democraten in het Europees Parlement, heeft vorige maand namens de fractie een brief gestuurd naar de ministers van Buitenlandse zaken en Ontwikkelingssamenwerking met het dringende verzoek geen visum te verstrekken voor de ACP-EU-Vergadering komende week in Den Haag aan personen die op de zwarte lijst van de EU staan.

Op de "zwarte lijst" staan personen die verantwoordelijk gehouden worden voor ernstige schendingen van mensenrechten onder het regime-Mugabe. De Europese christen-democraten (EVP-ED fractie) wil deze mensen, zoals Kumbirai Kangai, niet laten deelnemen aan de komende zitting van de ACP-EU. De lidstaten van de EU hebben afgesproken dat mensen op de lijst in principe geen inreisvisum mogen krijgen voor een lidstaat van de EU. Het blijkt echter voor regeringen juridisch moeilijk inreisvisa voor de ACP-vergadering te weigeren op grond van een speciale bepaling.

Maria Martens: "Het Parlement kan gelukkig op andere wijze druk uitoefenen en dat moeten we doen. Onze fractie is hierin zeer actief en onze aanpak blijkt succesvol"

In november 2002 heeft het EP de toegang tot het gebouw ontzegd aan Christopher Kuruneri, de Zimbabwaanse vice-Minister van Financiën (nummer 25 op de lijst) en Paul Mangwana, de Zimbabwaanse Minister van Justitie (nummer 35). Vervolgens is Zimbabwe vanuit de ACP-landen zelf succesvol onder druk gezet. Het Zimbabwaans parlement heeft beloofd voortaan geen mensen van de zwarte lijst af te vaardigen. Toen Zimbabwe op 22-23 september jl. toch Kumbirai Kangai afvaardigde, heeft de EVP-ED-fractie gedreigd de vergadering te boycotten. Gevolg: de heer Kangai heeft niet aan de officiële vergaderingen deelgenomen. Zijn plaats is ingenomen door de ambassadeur van Zimbabwe. Kangai bleef buiten wachten.

Maria Martens: "Het is jammer dat de socialisten en liberalen ons voorbeeld niet volgen. Men is wel tegen visumverstrekking, maar wil er verder geen consequentie aan verbinden. Ik hoop dat -anders dan in september jl.- de PvdA en VVD/D66 voor komende week ons voorbeeld zullen volgen."