Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Wie zijn Jason en Jermaine W.?

Onderwerp: Wie zijn Jason en Jermaine W.?
Uitzenddatum: Wo. 17 november 2004, 20.30u
Verslaggeving: Piet de Blaauw



Jason en Jermaine W.: broers en terreurverdachten. Wie zijn ze en uit wat voor gezin komen ze? De 19-jarige Jason werd vorige week na een 14 uur lange belegering gearresteerd in de Haagse Antheunisstraat. Diezelfde dag werd de 17-jarige Jermaine in Amersfoort opgepakt.

Uit elkaar
De broers hebben een Nederlandse moeder en een Amerikaanse vader. Vader W. was als militair gestationeerd op de vliegbasis in Soesterberg. Enkele jaren geleden gingen vader en moeder uit elkaar.

Soort pleeggezin
Jermaine woonde twee jaar lang bij een soort pleeggezin in Amersfoort, omdat hij thuis problemen had. Netwerk sprak met zijn âpleegbroerâ Berry Smith. Volgens hem zou Jermaine zich maar net tot de islam hebben bekeerd.

Fanatieke moslim
Jason staat als veel radicaler bekend. Als op zijn veertiende zou hij zich hebben bekeerd tot de islam. De afgelopen twee jaar zou hij zich hebben ontpopt tot een fanatieke moslim. Volgens de AIVD heeft W. in 2003 een training voor de jihad in Pakistan bezocht. Vlak daarna werd hij gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van een aanslag, maar wegens gebrek aan bewijs weer vrijgelaten.

Al-Fourqaan moskee
De broers W. kwamen regelmatig in de als radicaal bekend staande Al-Fourqaan moskee in Eindhoven. Ze gingen daar door het leven als Jamal en Nordin.

Moordaanslag
Jason W. woonde sinds september in de Antheunisstraat in het Haagse Laakkwartier. Vorige week raakte hij bij zijn arrestatie, na een urenlange belegering, gewond aan zijn schouder. Diverse bronnen hebben de NRC gemeld dat Jason samen met zijn huisgenoot Ismail A. een moordaanslag wilde plegen op de Kamerleden Hirsi Ali en Wilders. Volgens de AIVD behoort Jason W. tot de harde kern van de Hofstadgroep, een groep moslims die aanslagen wil plegen.

Hofstadgroep
De Hofstadgroep bestaat uit Redouan Al I. - alias sjeik Abu Khaled, Jason W., Ismaël A., Mohammed Fahmi B., Nouredine el F., Samir A. en Mohammed B. Netwerk maakte onlangs een profielschets van Samir A. en sprak met twee docenten van Mohammed B., de verdachte van de moord op Theo van Gogh.