Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 17 november 2004

Amsterdamse haven wil geen foute cacao

Cacao-notitie Amsterdam Anders/De Groenen positief ontvangen

De notitie Echte wereld haven? Geen foute cacao! van Amsterdam Anders/De Groenen is enthousiast ontvangen door havenwethouder Mark van der Horst. De notitie roept de Gemeentelijk Havenbedrijf op samen met de industrie te werken aan de uitbanning van slechte arbeidsomstandigheden in de cacaoteelt. Raadslid Jupijn Haffmans noemt de belabberde productieomstandigheden in de cacaoteelt een doorn in het oog. Temeer omdat Amsterdam behoorlijk verdient aan de overslag van cacao. De Amsterdamse haven is de belangrijkste aanvoer- en opslaghaven van cacao ter wereld.

Van der Horst zei toe graag met partners te werken aan een maatschappelijk verantwoorde haven. Hij zei de verhandeling van schone cacao te willen stimuleren door een korting op het havengeld te geven aan bedrijven die werkelijk hun best doen om slecht geproduceerde cacao te vermijden. Zo n korting op het havengeld heeft hij ook gegeven aan schepen met een dubbele wand. Hiervoor heeft de haven recent nog een milieuprijs (Green Award) gekregen. Een dergelijk beleid past ook in de traditie van een kwaliteitshaven. Bovendien heeft de Amsterrdam al een speciale band met Ghana. Voorlopig wil de wethouder dit niet alleen doen, maar wil graag aansluiten bij andere initiatieven.

Jupijn Haffmans, raadslid voor Amsterdam Anders/De Groenen en auteur van de nota is enthousiast over de reactie van de wethouder: Dit is echt een groot succes. Dat de wethouder bereid is om mee te werken aan het binnenhalen van fatsoenlijk geproduceerde cacao is belangrijk voor miljoenen mensen die voor een hongerloon werken op de cacaoplantages in landen als Ivoorkust en Ghana. Bovendien werken er naar schatting tienduizenden kinderen. Het is een grote stap dat de Amsterdamse Haven zich wil ontwikkelen tot een maatschappelijk verantwoorde haven. Zo krijgt Amsterdam een echte wereldhaven!


---



Ingezonden persbericht