KRO Reporter

Vanavond in Reporter:

'Made in Holland' - De vader van de islamitische atoombom

22.35 uur Nederland 1

Aflevering 1 van een vierdelige serie over veiligheid

Vanavond op Nederland 1, 22.35 uur:
Abdul Quadeer Khan, een Pakistaanse wetenschapper die in Delft heeft gestudeerd. Khan werkt in de jaren 70 in Nederland bij het Fysisch Dynamisch Onderzoekscentrum (FDO) van VMF/Stork in Amsterdam.

Stork is een belangrijke onderaannemer van Urenco in Almelo, een internationaal consortium dat uranium verrijkt voor kerncentrales. De verrijkingstechniek - ultra centrifuge - kan ook worden gebruikt voor het maken van een atoombom. Abdul Khan zit dus op de eerste rang. Hij heeft in Amsterdam en Almelo toegang tot geheime ultra centrifuge technologie. IJverig vertaalt hij vertrouwelijke rapporten, kopieert hij bouwtekeningen, laat foto's maken en neemt hij onderdelen mee naar huis. Ook weet hij de hand te leggen op namen en adressen van toeleveringsbedrijven van de ultra centrifuge industrie. Nederland wist van zijn verdachte activiteiten, maar liet hem ongestoord vertrekken.

Reporter deed onderzoek in geheime archieven waaruit blijkt dat de Pakistaan ongestoord in Nederland kon spioneren. Met behulp van de hier verkregen informatie kon in Pakistan de atoombom gebouwd worden.

Vanavond in Reporter, om 22.35 uur op Nederland 1