D66

Persbericht D66-Euro-delegatie, 17 november 2004

D66: Voordeel van de twijfel voor Europese Commissie

D66-Europarlementariër Sophie in t Veld en haar fractiegenoten uit de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa zullen morgen vóór de nieuw Europese Commissie stemmen. In t Veld gunt Commissievoorzitter Barosso en zijn team het voordeel van de twijfel nu hij de omstreden Italiaanse kandidaat-commissaris Buttiglione heeft vervangen en diens opvolger Frattini een positieve indruk achterliet bij zijn hoorzitting. Vraagtekens heeft de D66-politica nog wel aangaande zijn positie ten opzichte van de regering Berlusconi.

In t Veld ziet op andere punten winst: Barosso heeft toegezegd dat hij individuele Commissarissen zal vragen af te treden of van portefeuille te wisselen, indien het Europees Parlement in hen het vertrouwen opzegt. Deze ingrediënten maken het volgens mij mogelijk om de nieuwe Europese Commissie te steunen. De Europese democratie zet met deze toezegging opnieuw een stap voorwaarts, aldus het D66-Europees Parlementslid. Overigens is dit volgens In t Veld geen reden om als Europees Parlement tevreden achterover te leunen. Er zitten nog potentiële brekebenen in deze Commissie, maar de tijd zal leren of ze voldoen of niet.

Van belang voor Sophie in ´t Veld is bovendien het feit dat de nieuwe Commissie een strek beleid voorstaat als het aankomt op economisch terrein. "Dat is wat Europa nu nodig heeft, meent In ´t Veld. "Daarnaast heeft de hele episode rondom de Europese Commissie de Europese democratie versterkt en als de nieuwe Italiaanse kandidaat-commissaris Frattini zijn belofte om een progressief EU anti-discriminatie programma op te zetten waarmaakt, zal Europa de komende jaren vooruitgang boeken op het terrein van Vrijheid, Veiligheid en Rechtvaardigheid. Dat zijn zaken die volgens D66 prioriteit verdienen en waar ik dan ook bovenop blijf zitten", aldus Sophie in ´t Veld.

//////

Voor informatie:

Sophie in 't Veld - Europees Parlementslid (D66/ALDE) via
Patrick Harms, voorlichter

+31 (0)6 47 084 054
www.sophieintveld.nl