Gemeente Den Haag

november 2004
Twee conferenties over invloed Spaanse bouwmeesters in Den Haag (11 november)

In het Atrium van het stadhuis is nog tot 21 november de tentoonstelling te zien over de invloed van Spaanse ontwerpers in Nederland. De tentoonstelling laat Spaans werk in Nederland zien, maar ook toonaangevende Spaanse projecten die een parallel hebben met ontwikkelingen in Nederland.

Op 17 en 18 november worden in het kader van de tentoonstelling twee conferenties gehouden in de foyer van de raadszaal, in het stadhuis, Spui 70. De aanvangstijd is 20.00 uur.

De bijeenkomst op 17 november heeft als thema: Vorm geven aan het Openbaar Vervoer.
Juan Alonso, verantwoordelijk architect voor het nieuwe metronet in Madrid, spreekt over publiek transport stad en regio Madrid. Moshé Zwarts licht het ontwerp van RandstadRail toe.
Rob Steenhuis, NS bouwmeester zit deze conferentie voor.

Op 18 november is het onderwerp: Werken in de Haagse context. Joan Busquets spreekt over zijn ervaringen in Den Haag. Ricardo Bofill zal daarop reageren. Eric Luiten, landschapsarchitect en tot voor kort lid van de Haagse Welstandscommissie en Adviescommissie Openbare Ruimte, is voorzitter van de conferentie.

Beide conferenties zijn gratis toegankelijk. Het aantal plaatsen is beperkt.
Belangstellenden kunnen zich per e-mail aanmelden: r.ridderhof@dso.denhaag.nl

De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met zaterdag 20 november. De openingstijden van het atrium zijn:
Maandag t/m vrijdag 07.00-19.00 uur, donderdag tot 21.30 uur en zaterdag 09.30-17.00 uur.

Een belangrijk voorbeeld van de invloed van Spaanse ontwerpers is de uitbreiding en herstructurering van het metronetwerk van Madrid. Dit is voor ondermeer het project 'Randstadrail' een grote inspiratiebron geweest. Een deel van de tentoonstelling is daarom gewijd aan het Madrileense metronet Metro-Sur.

De tentoonstelling is een gezamenlijk initiatief van de Ambassade van Spanje, de gemeente Den Haag en Stichting Atrium. Maarten Schmitt, stadsstedenbouwer van Den Haag, is curator van de tentoonstelling. De jonge Nederlandse ontwerpers Marleen Kaptein en Stijn Roodnat zijn verantwoordelijk voor de vormgeving van de tentoonstelling. Er wordt werk getoond van Taller de Arquitectura (het bureau van Ricardo Bofill), Joan Busquets, Rafael Moneo, Manuel de Solá-Morales, Cruz & Ortiz en van Helena Casanova & Jesús Hernández. In de tentoonstelling is een centrale plaats gereserveerd voor de presentatie van de ingrijpende verbeteringen in het openbaar vervoerstelsel van Madrid. Deze vernieuwingen zijn mede met het oog op de kandidatuur van de stad voor de Olympische zomerspelen van 2012 ingezet.