Historisch Museum Rotterdam

Katendrecht,
voorheen de Kaap
Lief en leed in een Rotterdamse stadswijk lokatie : Het Schielandshuis datum : 18 november t/m 31 oktober 2004

Museum Het Schielandshuis brengt de vele gezichten van Katendrecht opnieuw tot leven in de tentoonstelling ´Katendrecht´, voorheen De Kaap, van 18 november tot en met 2 mei 2004. Foto´s van het dagelijks leven, wonen en werken op het Rotterdamse schiereiland staan centraal in de tentoonstelling. Lief en leed wordt geportretteerd in de bedrijvigheid, de ruige kroegen, de tattoozaken en de bordelen die de wijk haar bijzondere karakter gaven.

Chinatown
De expansie van de Rotterdamse haven vanaf 1880 zorgt voor een ware metamorfose van Katendrecht. Het rustieke dorpje ontwikkelt zich tot een stadswijk met een bloeiende middenstand en veel werkgelegenheid in de haven. Sjouwers, zeelieden en hoeren vullen het straatbeeld. Begin 20e eeuw vestigt een grote groep Chinezen zich op Katendrecht en de wijk groeit uit tot de eerste Chinatown van Europa. De nieuwe inwoners huren een bed in overvolle boardinghouses, waar kleine kamertjes volstaan met stapelbedden. De Chinezen wonen en werken in de wijk, zij gokken en gebruiken opium. Door de werkeloosheid in de jaren dertig raken zij hun werk in de haven kwijt en velen leggen zich uit nood toe op de verkoop van pinda´s. In 1950, met de presentatie van restaurant Chong Kok Low op de havententoonstelling ´Ahoy´, raakte het Chinese restaurant bekend. Daarna gaan Rotterdammers speciaal naar Katendrecht om te 'Chinezen'.

Verboten für Wehrmacht und Kriegsmarine
Tijdens de oorlog gaat op Katendrecht het leven gewoon door, veel kroegen blijven open. Maar niet voor de Duitse bezetter, een bord op Katendrecht laat weten: Verboten für Wehrmacht und Kriegsmarine. Na de oorlog trekken prostituées en hun beschermers in grote aantallen naar Katendrecht, gevolgd door de horecabazen. Het gebied rond de Delistraat ontwikkelt zich tot het internationale uitgaanscentrum van het naoorlogse Rotterdam. Tot laat kan men een rondje maken en genieten van de live muziek in danssalon Walhalla, café De Ster, de Ocean Bar, Las Vegas of De Unie.

Rosse buurt
Ook al staat De Kaap voor veel Rotterdammers symbool voor verloedering, misdaad en prostitutie, de sfeer is er tot de jaren zeventig gemoedelijk. De middenstand floreert en de kroegen en dancings zijn populair. Voor een tattoo zijn er verschillende adressen, zoals Tattoo Willy en Tattoo Bob. Veel Katendrechtse gezinnen verhuren een kamer aan een prostituée, de kinderen doen soms zelfs boodschappen voor de meisjes.
Maar met de komst van de bordelen, buitenlandse prostituées en Haagse souteneurs verandert de sfeer in de wijk in een Wild West. Vechtpartijen, schietpartijen en ontruimingen zijn meer regel dan uitzondering, de bewoners van de wijk vetrekken en de hechte Katendrechtse gemeenschap valt uit elkaar. De wijk is in deze periode voor striptekenaar Martin Lodewijk de inspiratiebron voor de strip ´De Kat in Katendrecht´.

Een nieuw gezicht
AREKA, Actiegroep Red Katendrecht, zorgt voor de ommekeer. In 1975 worden afspraken gemaakt met de gemeente om de wijk aan te pakken. Projecten waarin architecten een grote mate van vrijheid krijgen, koopwoningen, een park en een recreatief strand zullen de wijk een nieuw gezicht geven. Op de tentoonstelling kunt u via een computerprogramma een wandeling maken door het Katendrecht van de toekomst.

Wielerronde Katendrecht
Katendrecht is een dorp in een stad, de sociale controle is groot. Niemand heeft het breed, dus er wordt goed voor elkaar gezorgd. Er is een bloeiend verenigingsleven waar iedereen elkaar van jongs af aan kent. In een archief dat speciaal voor deze tentoonstelling is gemaakt zijn foto´s verzameld van het dagelijks leven in de Rotterdamse wijk. Van verjaardagsfeestjes tot uitstapjes met de bus, van de wielerronde Katendrecht tot voetballen op het Koolasveld.

Tijdens de expositie Katendrecht, voorheen De Kaap, is van 18 november tot en met 29 februari 2004 in Museum Het Schielandshuis ook werk te zien van Dolf Henkes. Deze Rotterdamse kunstenaar woonde en werkte op Katendrecht. In het kader van het Dolf Henkesjaar tonen ook Maritiem Museum Rotterdam, Chabot Museum en Museum Boijmans van Beuningen werk van Henkes.