Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Rotterdam, 26 oktober 2004

LBR-bericht

Feest! Het vieren en herdenken van vrijheid en onafhankelijkheid

Nieuwe tentoonstelling in de LBR-bibiliotheek

Waarom is het op 18 november feest in Marokko? Wat vieren Surinamers een paar dagen later? In Nederland wordt op 4 en 5 mei herdacht en gevierd, maar hoe zit dat precies in andere landen? De expositie Feest! geeft op al deze vragen een antwoord. Feest! is een kleurrijke tentoonstelling waarmee iedereen nader kennis kan maken met elkaars feesten en herdenkingen. Vanaf nu is Feest! te leen bij het LBR.

In Feest! worden op een aantrekkelijke manier elf feest- en herdenkingsdagen uit verschillende landen beschreven. Aan bod komen Cuba, Ghana, Hongarije, Indonesië en de Molukken, Marokko, Nederland, Peru, Portugal, Suriname, Turkije en de Verenigde Staten. De tentoonstelling is gemaakt door het Verzetsmuseum Amsterdam, waar deze eerder te zien was.

De expositie bestaat uit 12 manshoge banieren en is geschikt voor grotere ruimtes zoals een aula of royale entreehal of gang. Bij de tentoonstelling hoort een dvd van ca. 25 minuten waarin Nederlandse kinderen met wortels in Indonesië, de Molukken, Marokko, Suriname en Turkije iets vertellen over hun feest.

Feest! is vooral bedoeld voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en de eerste klas van het voortgezet onderwijs, maar is ook voor volwassenen de moeite waard. De expositie kan op verschillende momenten in het jaar ingezet worden, rondom de data van de feestdagen.

Uitleenkosten: ¬ 150, - per 3 weken.

Vervoer van en naar het LBR valt onder de verantwoording van de lenende instelling.

Voor kleinere ruimtes is de posterversie van Feest! te koop in de LBR-shop, zoals reeds eerder bekend is gemaakt. De posters zijn op stevig A-1 papier gedrukt en worden als set van 12 (1 introductie-poster en 11 posters met de verschillende landen) geleverd in een koker. Een docentenhandleiding is toegevoegd.

Prijs: ¬ 5, - exclusief portokosten.

Voor uitleen, bestellingen of meer informatie, bel of mail het LBR: tel. 010 - 201 02 01 of info@lbr.nl.

Zie ook http://www.lbr.nl/documentatie/tentoonstellingen.html en www.verzetsmuseum.org/feest.


---

LBR

Schaatsbaan 51

3013 AR Rotterdam

Tel: 010-2010201

Fax: 010-2010222

Internet: www.lbr.nl