Ingezonden persbericht



1 november 2004

DE GRUYTER-MIDDAG


18 november 2004

Het Groninger Museum organiseert in samenwerking met het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) in Den Haag een speciale De Gruyter-Middag op donderdag 18 november 2004 van 14.00-19.00 uur in het Groninger Museum. Begin november verschijnen de memoires die De Gruyter (1899-1979) in de laatste jaren van zijn leven schreef. Deze uitgave, Zelfportret als zeepaardje. Memoires van W. Jos. de Gruyter, wordt verzorgd door het RKD in Den Haag.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Keerpunt: Keuze uit het aankoopbeleid van W.Jos. de Gruyter (1955-1963) en de publicatie zijn voor deze middag sprekers uitgenodigd als Kees van Twist (directeur Groninger Museum), Rini Dippel (oud-collega van De Gruyter in het Gemeentemuseum Den Haag, Martin Tissing (Groninger kunstenaar) en Voebe de Gruyter (kleindochter en kunstenares).

Tentoonstelling

Toen W.Jos.de Gruyter op 1 maart 1955 directeur van het Groninger Museum werd, betekende dat een keerpunt voor het museum. Hij organiseerde niet alleen veel tentoonstellingen, maar begon ook met het aankopen van moderne kunst. De tentoonstelling Keerpunt: keuze uit het aankoopbeleid van W.Jos.de Gruyter (1955-1963) toont de belangrijkste kunstwerken die hij voor het museum verwierf. De Gruyter vergaarde werken van naoorlogse schilders als Piet Ouborg, Jaap Nanninga en Jef Diederen. Hij was ook een kenner van de Haagse School, en kocht schilderijen van Johannes H. Weissenbruch en Paul J.C. Gabriël. Ook de schilderijen van George H. Breitner, Isaac Israels en Suze Robertson passen in de lijn van verzamelen van moderne kunst. De door hem verworven schilderijen, tekeningen en prenten van prominente Ploeg-leden als Jan Wiegers, Jan Altink, Johan Dijkstra en Hendrik Werkman, vormen de basis voor de indrukwekkende Ploeg-collectie die het museum in de loop van de afgelopen decennia heeft opgebouwd.

Toegang

Op vertoon van een geldig entreebewijs van het Groninger Museum kunt u de lezingen en de boekpresentatie bijwonen in het Groninger Museum.

Boek

Het boek Zelfportret als zeepaardje. Memoires van W.Jos. de Gruyter is verkrijgbaar in de winkel voor ¤ 39,90, ISBN 90 68683691.

Tentoonstelling

De tentoonstelling Keerpunt: Keuze uit het aankoopbeleid van W.Jos. de Gruyter (1955-1963) is nog te zien t/m 13 maart 2005.

Noot aan de redactie: