Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg gaat jaarlijks prijzen toekennen voor onderwijs en onderzoek

Diesrede Islamoloog Beck over Moslims en Moderniteit

Donderdag 18 november wordt om 16.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg de jaarlijkse diesrede uitgesproken door prof.dr. Herman Beck, hoogleraar Fenomenologie van de godsdiensten aan de Theologische Faculteit.
Zijn rede heeft als titel Moslims en Moderniteit. Op de verjaardag van de universiteit worden tevens voor het eerst universitaire prijzen uitgereikt voor onderwijsinnovatie, de beste scriptie en voor het beste proefschrift.

Islam en moderniteit zijn onverenigbaar. Herman Beck besteedt in zijn rede aandacht aan de vooronderstellingen die aan deze uitspraak ten grondslag liggen: is de Islam wel een uniform geheel, en is het begrip moderniteit wel zo eenduidig? Hij besteedt aandacht aan de opvattingen van moderne moslim intellectuelen, zoals Sadik Jalal Al-Azm (Syrië), Fatema Mernissi (Marokko) en Abdulkarim Soroush (Iran). Deze drie krijgen de Erasmusprijs 2004, die eveneens in het teken staat van Religie en Moderniteit.
Kennisneming van hun gedachtegoed maakt duidelijk dat voor deze moslim intellectuelen geen tegenstelling behoeft te bestaan tussen moderniteit en de islam. De hardnekkigheid waarmee wordt aangenomen dat islam en moderniteit niet verenigbaar zijn, blijkt, zo stelt Beck, een voortzetting te zijn van opvattingen die al ten tijde van Erasmus leefden.

Na afloop van de rede worden drie universitaire prijzen voor innovatief onderwijs en creatief, goed onderzoek uitgereikt. Daarbij gaat zowel aandacht uit naar leden van de wetenschappelijke staf als naar studenten. Voor wat betreft het wetenschappelijk personeel is het uitgangpunt dat een prijs toegekend wordt voor uitzonderlijke verdiensten op het terrein van onderwijsinnovatie. Voor studenten vormt de kwaliteit en creativiteit van scripties het uitgangspunt. Ter stimulering van wetenschappers die aan het begin van hun carrière staan wordt tenslotte een prijs uitgereikt voor het beste proefschrift dat in het achterliggend academisch jaar is verdedigd. Aan de toekenning van de prijzen, die jaarlijks uitgereikt zullen gaan worden, is een bedrag van 5.000,= verbonden, voorzien van een oorkonde voor de eersteprijswinnaars. De Onderwijsinnovatieprijs en Scriptieprijs kennen ook een tweedeprijswinnaar. Deze ontvangt een bedrag van 1.000,=, tevens voorzien van een oorkonde.

Noot voor de pers
Uw aanwezigheid bij de diesrede wordt zeer op prijs gesteld. Gelieve u vooraf aan te melden bij de afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen, Margreet Kemper, 013 466 2001.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter drs. Pieter Siebers (013 466 2004, P.H.C.Siebers@uvt.nl). De rede van de heer Beck is op de dag zelf beschikbaar, zowel in gedrukte als digitale versie.
Laatst gewijzigd: woensdag 03 november 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: P.H.C.Siebers