Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 2 Rotterdam, 4 november 2004

Op donderdag 18 november start in Rotterdam het internationale festival ACT´O4; urban culture on stage. Tot en met dinsdag 23 november zijn er in het kader van ACT'04 op vier locaties in Rotterdam 12 voorstellingen en presentaties te zien uit Frankrijk, Engeland, de Verenigde Staten, Canada en Nederland die stuk voor stuk stevig geworteld zijn in de grootstedelijke cultuur. Voorstellingen waarin te zien is hoe theater van nu er uit ziet. Hoe het klinkt. En waar het over gaat. ACT´04 wordt georganiseerd door de Rotterdamse Schouwburg, HAL 4, Nighttown, Theater Lantaren/Venster en Theater De Evenaar.

Op donderdag 18 november wordt ACT'04 in HAL 4 geopend met een presentatie van THE SMILEY GANG en ZAHRBAT, een danssolo van de Franse Old Skool breaker Brahim Bouchelaghem. THE SMILEY GANG is een work in progress onder artistieke leiding van de Newyorkse rapper/acteur/schrijver Will Power. In mei was hij een maand te gast om met vijf jonge Rotterdamse Mcees te werken aan een tekst in rhymes. Als uitgangspunt namen ze de urban myth van de Smiley Gang die vorig najaar de ronde deed voor een tekst over angst voor vreemdelingen. De afgelopen maand experimenteerden ze onder leiding van regisseur Sahr Ngaujah met manieren om de tekst te ensceneren. Fase twee in een proces dat najaar 2005 moet leiden tot een volwaardige productie. THE SMILEY GANG is een productie van ACT in samenwerking met Rotterdams Lef. Brahim Bouchelaghem danste de afgelopen jaren bij onder andere Cie. Käfig en Accrorap. Gecoached door Accroraps choreograaf Kader Attou maakte hij dit jaar zijn eerste solo. ZAHRBAT (de rusteloze/beweeglijke) is een heel persoonlijke en theatrale danssolo over de man met die bijnaam: Brahims vader, die in Algerije overleed toen Brahim negen was.

Na de openingsavond heeft ACT'04 nog vijf dagen lang prachtige en bijzondere voorstellingen. Artistiek leider van Pure Movement Rennie Harris uit Philadelphia komt op vrijdag 19 november speciaal voor ACT naar Nederland voor een uiterst zeldzame soloperformance. De NewYorkse Lady MC/spoken word artist Rha Goddess, al eerder in Rotterdam te gast, doet op zaterdag de 20ste deel 1 van haar theaterdrieluik MEDITATIONS WITH THE GODDESS, waarbij ze samenwerkt met het Amsterdamse multimediacollectief Shade Interactive. Stand up tragedian Benji Reid uit Manchester worstelt zich op maandag de 22ste begeleid door een drummer, een bassist en een turntablist, onnavolgbaar door een oerwoud van microfoons in zijn 13 mics. De Parijse Franck II Louise laat op dezelfde dag zien hoever hij met zijn dansers is in zijn onderzoek naar muziek voortgebracht door hiphopdans en de RUBBERBANDANCEGROUP uit Montreal -dè ontdekking van ACT'03- keert op de 23ste terug voor een full length show.

De Nederlandse inbreng komt dit jaar van de Amsterdamse breakcrew Multi Arts met en preview van hun postapocalyptische Outlaws of the Future, de eveneens Amsterdamse Tamara Gouw met haar breakdance-op-spitzen solo Miss Thang en de Rotterdamse muzikanten en dansers van T.R.I.P. met hun semi-geïmproviseerde Straightjacket.

Het ACT-festival gaat dit jaar onder de naam To the beat, y'all voor het eerst een samenwerking aan met twee andere festivals: het International Breakdance Event (IBE) en het turntablistfestival National Phonographic. Op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 november presenteren de drie festivals een gezamenlijk programma voor wie in een keer voor een prijs de sfeer van de festivals wil proeven.

Meer informatie over het programma van ACT'04 is te vinden op www.ACT04.nl. Voor informatie over TO THE BEAT, Y'ALL: www.tothebeat.nl

---- --