Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Start inspraak voorontwerpbestemmingsplan Meerwede

BARENDRECHT (maandag 8 november) - Het voorontwerpbestemmingsplan Meerwede ligt vanaf vrijdag 5 november 2004 vier weken ter inzage in het servicecentrum van het gemeentehuis. En op 18 november wordt in Waterpoort (Middeldijkerplein 9) een inloopavond over het voorontwerpbestemmingsplan georganiseerd. Geïnteresseerden kunnen tussen 19.30 uur en 21.30 uur binnen lopen voor meer informatie over het voorontwerpbestemmingsplan. De avond wordt om 22.00 uur afgesloten.

Het voorontwerpbestemmingsplan Meerwede gaat gelden in de wijken Meerwede Noord en Meerwede Zuid en in het Riederpark. Het plan is gericht op het op een verantwoorde manier beheren en bewaken van de gerealiseerde ruimtelijke kwaliteiten, zoals de woningen, infrastructuur en voorzieningen, die al gerealiseerd zijn in de planologisch-juridische regeling van een bestemmingsplan. Verder heeft het bestemmingsplan tot doel de ruimtelijke en stedenbouwkundige kwaliteit van de bebouwing en inrichting van de wijk te bewaken. Naast woonbestemmingen kent het bestemmingsplan onder meer een parkbestemming voor het Riederpark en een bestemming gemengde Doeleinden voor de Avenue Carnisse. Op de Avenue is naast wonen ook (consumentgebonden) dienstverlening mogelijk. Detailhandel en horeca zijn op de avenue niet toegestaan.

Beperking uitbreiding woningen
Door de hoge dichtheden waarin de gebouwen in de wijk Meerwede zijn gebouwd, bleek het noodzakelijk om met name de uitbreidingen van woningen in de hoogte te beperken (dakkapellen en dakopbouwen). Zonder deze beperkingen bestaat het risico dat de uitbreiding van de ene woning ten koste gaat van het woongenot van de bewoners van omliggende woningen. Speciaal voor dit doel maakt een aparte kappenkaart onderdeel uit van de bestemmingsplankaart. Op deze kaart wordt naast goot- en nokhoogtes ook de kapvorm weergegeven. Deze kaart ligt ter inzage en is ook op 18 november te raadplegen.

Inloopavond
Op 18 november organiseert de gemeente een inloopavond in de mediatheek van basisschool De Zeppelin in Waterpoort. Geïnteresseerden kunnen zich voor deze avond aanmelden via a.barelds@barendrecht.nl of (0180) 698 798 en vragen naar de heer Barelds. Het voorontwerpbestemmingsplan ligt met ingang van 5 november 2004 gedurende vier weken voor een ieder ter inzage in het servicecentrum van het gemeentehuis. Inzage is mogelijk op werkdagen van 9.00 tot 15.00 uur en op maandag- en woensdagavond van 18.30 tot 20.00 uur. Buiten deze tijden kunnen bezoekers op afspraak terecht.

Verdere procedure
Van 5 november tot en met 3 december kunnen schriftelijke inspraakreacties bij het college van burgemeester en wethouders worden ingediend. Reacties kunnen leiden tot aanpassing van onderdelen van het plan. Na afloop van de inzagetermijn worden alle inspraakreacties gebundeld en van commentaar voorzien. Behandeling van de inspraakreacties vindt vervolgens plaats in een nader te bepalen vergadering van de (raads)commissie Grondgebied. Iedereen die een inspraakreactie heeft ingediend wordt voor deze vergadering uitgenodigd. Daarna wordt het plan (met eventuele wijzigingen) als ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd. Tegen het ontwerpplan kunnen vervolgens zienswijzen wordt ingediend bij de gemeenteraad. De gemeenteraad stelt uiteindelijk het bestemmingsplan vast. Voordat het plan in werking treedt, moet het goedgekeurd worden door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland.

Noot voor de pers,