Gemeente Roggel en Neer

09/11/2004
Herdenkingsplechtigheden op donderdag 18 november

Dit jaar is het precies 60 jaar geleden dat in het Leudalgebied vele geallieerde en Duitse militairen het leven lieten. Om dit te herdenken valt dit jaar de gemeente Roggel en Neer de eer te beurt om samen met het Comité Herdenkingsmonument Militairen een internationale herdenkingsbijeenkomst bij het Monument van Verdraagzaamheid te organiseren.
De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 18 november 2004 van 15.00 tot ongeveer 17.00 uur.
Het monument staat bij het Natuur- en Milieu-educatief centrum St. Elisabethshof, Roggelseweg 58 te Haelen.

Oorlogsmonument Haelen
Tijdens de herdenking zullen onder andere diverse toespraken worden gehouden en wordt een groot aantal kransen bij het Monument gelegd. Diverse hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland zullen bij de herdenking aanwezig zijn. De betrokken 11 nationaliteiten zullen allen vertegenwoordigd zijn, alsook vier internationale geestelijken.

Tevens zijn er enkele muzikale optredens en zal er een bijdrage worden geleverd door een aantal leerlingen van basisscholen uit Roggel en Neer.

Verdraagzaamheid
Het monument vormt een uniek symbool voor alle militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Leudal het leven lieten en is daarmee terecht een Monument van Verdraagzaamheid. Het betreft maar liefst 687 militairen afkomstig uit 11 verschillende landen.

Bijzondere symboliek
Heel bijzonder en symbolisch is dat dit jaar juist bij dit Monument van Verdraagzaamheid veteranen uit Engeland en Duitsland SAMEN, zij aan zij, een bloemenhulde zullen brengen aan hun gevallen kameraden: in de naam van tolerantie!