Gemeente Zwolle

Het Hogerhuisdebat:debat over hoogbouw in Zwolle

Op donderdag 18 november 2004 organiseert gemeente Zwolle op het Provinciehuis een Hogerhuisdebat over hoogbouw in Zwolle. Het debat staat onder leiding van mevrouw Wouke van Scherrenburg, voormalig politiek verslaggeefster van o.a. Den Haag Vandaag. Tijdens dit debat kunnen belanghebbenden hun mening kenbaar maken over hoe hoog er in Zwolle gebouwd moet gaan worden en waarom. Het debat moet argumenten opleveren voor het gemeentelijk beleid op hoogbouw. De uitkomsten van dit debat worden verwerkt in het nieuwe structuurplan dat op dit moment in ontwikkeling is.

Het debat wordt gevoerd in de lijn van het bekende TV-programma van de Vara op zaterdagavond. Twee groepen deelnemers kunnen zich uitspreken over een viertal stellingen. Ook het publiek krijgt alle gelegenheid om standpunten voor het voetlicht te brengen. Twee stedenbouwkundigen en een architectuurhistoricus verzorgen een inleiding en leiden de debatstellingen in. Belangstellenden kunnen zich opgeven via de reactieknop bovenaan deze pagina.

De drie sprekers zullen uiteenlopende inleidingen verzorgen. Dit zijn Erik Mattie, Rein Geurtsen en Willem van de Velden. Erik Mattie van Mattie & De Moor adviesbureau uit Amsterdam is architectuurhistoricus en docent aan de post-hbo cursus "Stedenbouwkundige Techniek en Ruimtelijke Planning" aan de Hogeschool Windesheim. Mattie stelt de cultuurhistorie centraal en staat een zorgvuldige en voorzichtige aanpak voor.
Rein Geurtsen van Rein Geurtsen & Partners uit Delft is stedenbouwkundig ontwerper, voormalig stadsstedenbouwer in Maastricht en is jarenlang verbonden geweest aan de TU Delft. Rein richt zich veel meer op het klaarmaken van de stad voor verandering. Van zijn hand is bijvoorbeeld de kanaalzone in Apeldoorn.
De derde spreker is Willem van de Velden, stedenbouwkundige bij de Gemeente Den Bosch en in het verleden werkzaam geweest bij de Gemeente Zwolle. Van de Velden heeft in Den Bosch leiding gegeven aan de totstandkoming van de hoogbouwnota daar. In zijn inleiding gaat Van de Velden in op zijn ervaringen hiermee, de gevolgde methodieken, de inbreng van de stad en de rol van de politiek.

Heftige discussie
Zwolle is in ontwikkeling en de discussie over hoogbouw laait af en toe hoog op. Zo was het ontwerp van een nieuw gerechtsbouw in het verleden onderwerp van heftige discussie. Meer recent deed ook de bouw van de ABN/AMRO-toren en de mogelijke nieuwbouw op de locatie Schaepman veel stof opwaaien. De Vrienden van de Stadskern hebben de discussie vanuit cultuurhistorisch belang gevoed en hun bevindingen in notities opgetekend. De gemeente Zwolle wil de discussie nu goed voeren en argumenten boven tafel te krijgen om een helder beleid op hoogbouw te formuleren.

Om het debat meer diepgang te geven, zullen de stellingen vooraf, vanaf 15 november 2004 op deze site gepubliceerd worden, evenals meer informatie over de inleiders en het programma. Deelnemers en belangstellenden kunnen zich dan vast voorbereiden. Meer informatie over het structuurplan is nu alvast verkrijgbaar op www.detoekomstvanzwolle.nl.


---