MUSEON

Wildlife Photographer of the Year 2004

Wildlife Photographer of the Year 2004 in Museon De beste natuurfoto's van de wereld

Op 18 november a.s. opent in het Museon in Den Haag de tentoonstelling 'Wildlife Photographer
of the Year 2004'. De foto's uit deze tentoonstelling zijn de winnaars van 'The Wildlife Photographer of the Year Competition'. Dit is een prestigieuze wedstrijd waaraan 's werelds meest vooraanstaande natuurfotografen deelnemen.
Het Museon toont deze bekroonde foto's tot en met 6 maart 2005.

'The Wildlife Photographer of the Year Competition' heeft dit jaar voor de 21e maal plaatsgevonden. De wedstrijd wordt traditiegetrouw georganiseerd door BBC Wildlife Magazine en Natural History Museum in Londen. Natuurfotografen van over de hele wereld dingen mee naar de prijzen. Dit jaar ontving de organisatie meer dan 19.000 foto's van deelnemers uit 52 landen.

Prijzen
Aan de hoofdprijs is de titel 'Wildlife Photographer of the Year' en een bedrag van GBP2,000 verbonden. De hoofdprijs is dit jaar gewonnen door de Amerikaan Doug Perrine met zijn foto 'Koperhaaien vallen 'baitball' aan'. De competitie kent ook prijzen toe aan jong talent tot en met 17 jaar oud. 'The Young Wildlife Photographer of the Year 2004 Award' is gewonnen door Gabby Salazar, eveneens uit de Verenigde Staten, met de foto 'Roodkeelanolis'. De Nederlander Jan Vermeer is zowel prijswinnaar in de categorie 'Dierengedrag vogels' met de afbeelding 'Zingende grote karekiet', als in de categorie 'Compositie en vorm' met zijn foto 'Koningsalbatros'.

(De foto's 'Koperhaaien vallen 'baitball' aan' en 'Zingende grote karekiet' zijn (rechtenvrij) voor publicitaire doeleinden beschikbaar via ANP fotonet en de digitale beeldbank van het ANP)

Nevenactiviteiten
Bij de tentoonstelling zijn nevenactiviteiten ontwikkeld. Basisscholen kunnen speciale Wildlife museumlessen over (natuur)fotografie volgen. Gedurende de tentoonstellingsperiode leidt fotograaf Peter Muller tafelgesprekken op zondagmiddagen, waarbij gerenommeerde natuurfotografen hun fotowerk tonen. Deze presentaties zijn geen 'gewone' dialezingen. Peter Muller probeert via zijn gasten het publiek kennis te laten nemen van het verhaal achter de vertoonde beelden. Niet alleen de techniek komt hierbij aan de orde maar ook wordt de motivatie van de fotograaf onder de loep genomen. De presentaties beginnen alle zondagenom14.00uurendurenanderhalf uur, halverwege onderbroken door een pauze van een half uur. De toegangsprijs bedraagt 11,50 euro per keer, de gehele serie kan worden bezocht voor de prijs van 40,- euro. In dit bedrag is koffie of thee in de pauze inbegrepen. Tevens is het mogelijk de tentoonstelling te bezoeken. Voor deze zondagmiddagpresentaties moet worden gereserveerd onder nummer 070-3381423.

programma:

12 december 2004
Fotograaf Theo Janssen toont beelden van Nederlandse landschappen, gefotografeerd op het bijzondere 6 x 6 formaat. De titel van deze presentatie is 'Gevecht met het vierkant'.

9 januari 2004
Ton Peter van Nieuwkerk laat met kleinbeeldfotografie zijn originele visie zien op insecten, bloemen en planten. Kenmerkend voor zijn werk zijn de vele close-ups.

13 februari 2005
Hugo en Jeroen de Wijs tonen in stereoscopische fotografie (3D) spectaculaire beelden van insecten (o.a. wespen en bijen). 3D-brillen worden in bruikleen gegeven!

27 februari 2005
Peter Muller toont de mens en natuur van India, voor de pauze is het projectieformaat 4 x 5 meter, na de pauze 4 x 9 meter.