NISB

Dansactie brengt Nederland massaal in beweging

Op 18 november om exact 11.15 uur wordt overal in het land vijf minuten gedanst, inclusief politici en fractiemedewerkers in de oude zaal van de Tweede Kamer. Hier geeft staatssecretaris Ross samen met Tweede Kamer voorzitter Weisglas en NISB-directeur André van Schaveren het startschot van de landelijke actie 'Heel Nederland danst'.

Dagelijks bewegen is minder vanzelfsprekend geworden, waardoor meer dan de helft van de Nederlanders onvoldoende beweegt. Met de actie 'Heel Nederland danst' wil het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) het belang van een actieve leefstijl onder de aandacht brengen.

Het hele land beweegt
Van Pieterburen tot Maastricht en van Arnhem tot Den Haag verzamelen zich grote groepen mensen. Overal in het land staan scholieren, ouderen, werknemers, politici, kinderen klaar voor de FLASH!-move op het swingende 'Reset your brain' van de band Soulvation. Gezamenlijk wordt er geprobeerd om in het Guinness Book of Records te komen onder de titel 'de meeste mensen die gelijktijdig dezelfde dans uitvoeren'. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

1. Leerlingen van 60 scholen in Enschede dansen de FLASH!-move in sporthallen, gymnastieklokalen en aula's.

2. Etten-Leur Swingt er uit! In een sporthal in Etten-Leur komen bovenbouw leerlingen en een groep senioren samen om te dansen. Ook gaat er een groep kinderen naar het verzorgingstehuis om daar te dansen.

3. Fit en Fun Sports in Moordrecht probeert om 3000 deelnemers op de voetbalvelden van VV Moordrecht de FLASH!-move te laten dansen.

Belang van bewegen
De gevolgen van te weinig bewegen zijn ernstig, zoals diabetes, overgewicht, vroegtijdig overlijden of sociaal isolement. Gebrek aan beweging is naast slechte voeding en roken de grootste risicofactor voor het ontstaan van ziekten. De aandacht moet daarom worden gericht op het stimuleren van een actieve leefstijl.

Nationale brainstorm
Aansluitend aan de dansactie gaan zestig invloedrijke spelers uit politiek, overheid, bedrijfsleven, wetenschap en maatschappelijke organisaties met elkaar brainstormen over kansrijke aanpakken om Nederlanders meer in beweging te brengen. De resultaten worden gebruikt als input voor het Nationaal Actieplan Bewegen dat bij het ministerie van VWS in voorbereiding is.

NISB voert in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onder meer de landelijke campagne FLASH! uit, om Nederlanders aan te zetten tot een actieve leefstijl. Met de ludieke actie 'Heel Nederland danst' wil NISB in het kader van haar vijfjarig jubileum de boodschap van de campagne nog eens extra kracht bijzetten.
---


------
Noot voor de redactie,