Gemeente Dordrecht


---

Thuistaalles `Met elkaar Nederlands spreken' van start

Vincent Brinkhof
Donderdag 18 november geeft wethouder Kamsteeg het startsein voor het project thuistaalles ` Met elkaar Nederlands spreken' (MENS). MENS is een leer en ontmoetingsproject voor vrouwen. Het project heeft als doel allochtone vrouwen die weinig contacten hebben te stimuleren om actief deel te nemen aan de Nederlandse samenleving. De ontmoeting met de Nederlands sprekende vrouw in combinatie met de taalles en de stimulering van deelnemen aan de maatschappij, zorgen ervoor dat de vrouw zich zelfstandig kan ontwikkelen. MENS wordt uitgevoerd door VluchtelingenWerk InburgeringsOrganisatie Zuid-Holland-Zuid (VIOZ) in samenwerking met de Dordtse Welzijns Organisatie (DWO).

De thuistaallessen MENS zijn onderdeel van de taalketen Plus. De taalketen Plus is een samenhangend aanbod met als doel allochtone vrouwen te motiveren en te activeren zodat zij gaan deelnemen op school, in de buurt en de wijk. Het project MENS valt onder de thuistaallessen. De taalketen Plus bestaat uit vier verschillende taallesvormen. Zo zijn de thuistaallessen bedoeld voor allochtone vrouwen die weinig contacten hebben. De lessen hebben als doel de vrouwen te activeren en de basisbeginselen van de Nederlandse taal bij te brengen. Het taalaanbod in de wijken is er voor allochtone opvoeders met een laag opleidingsniveau. Het doel van deze lessen is de Nederlandse taal, bewustwording en het bevorderen van de deelname aan de maatschappij. In het taalmaatjesproject leren de vrouwen de taal actief te gebruiken. Daarnaast is er een cursus gericht op `en hoe nu verder'. Deze cursus is er vooral voor vrouwen die als vrijwilliger actief zijn. Zij leren hoe zij hun eigen perspectief kunnen bereiken.

Deze taalketen Plus wordt ondersteund door de Commissie PaVem waarvan Paul Rösemuller voorzitter is. Ook Prinses Maxima zet zich in voor de commissie PaVem. Het Oranjefonds stelt voor de komende drie jaar EUR 300.000 beschikbaar voor de ontwikkeling en uitvoering van en thuistaallesorganisatie.