Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 12-11-2004

Persuitnodiging Priority medicines for the citizens of europe and the world

We worden steeds ouder, krijgen steeds meer gebreken, en doen steeds meer een beroep op de medische wereld om ons zo lang mogelijk op de been te houden. Toch is er niet altijd een passende therapie voor onze kwalen. Denk bijvoorbeeld aan ziektes als diabetes, HIV/AIDS maar ook aan het toenemende aantal hartkwalen. Steeds meer mensen komen met deze ziektes in aanraking, en steeds meer realiseren we ons dat de huidige medicijnen soms te kort schieten.

Toch willen we graag ook genezen van de kwalen waarvoor nog geen adequate therapie bestaat. We willen ook beschermd zijn tegen toekomstige bedreigingen, bacteriën die sterker zijn dan de geneesmiddelen: resistentie.

Terwijl de geneesmiddelenindustrie om begrijpelijke redenen de neiging heeft om zich vooral op de ontwikkeling van nieuwe 'blockbusters' te willen richten, zijn dat soms niet de producten waar vanuit volksgezondheidsperspectief het meest behoefte aan is. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft onlangs op verzoek van de Nederlandse regering een rapport geschreven waarin wordt aangegeven voor welke ziektes er nog (nieuwe) geneesmiddelen nodig zijn. Het rapport geeft aanbevelingen voor beleid en onderzoek op het gebied van deze 'Priority Medicines'.

Op 18 november 2004 organiseert het ministerie van VWS in het kader van het Nederlands voorzitterschap van de EU de conferentie "Priority Medicines for the Citizens of Europe and the World". Nederland wil aandacht vragen voor financiering van onderzoek en ontwikkeling om de gaten in de geneesmiddelenkaart te dichten. Het gaat om financiering met deels publieke middelen en daarom moeten op nauwkeurige en transparante wijze prioriteiten worden gesteld in de verschillende behandelbehoeftes. Doel is een ontwikkelagenda voor geneesmiddelen in de openbare gezondheidszorg tot stand te brengen met steun van de Europese Unie op korte termijn (2005 en 2006) en voor de middellange termijn (2007-2010).

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd deze bijeenkomst (middag+avond) in de Nieuwe Kerk in Den Haag bij te wonen met aansluitende ontvangst en buffet-diner in het VWS-gebouw. Zie voor details het bijgevoegde programma. Om 20.00 uur staat er een persconferentie gepland in het ministerie van VWS. Daar zijn ook gedurende de conferentie werkplekken voor de media beschikbaar.

Voor aanmelding kunt u contact opnemen met ons congresbureau, Boerhaave Congress Office, Leiden (e-mail: j.j.l.muller@lumc.nl), waarna u meer informatie en een bevestiging van aanmelding zal worden toegezonden.