Tros

Afdeling Communicatie
Hilversum, 15-11-2004

Televisie
Malando in amsterdam
Uitzending donderdag 18 november
Nederland 2 - 21.35 uur

Jubileumconcert 65-jarig malando orkest

Dit jaar viert het Malando Orkest haar 65-jarige jubileum. Dit gedenkwaardige moment werd op 25 oktober jl. bezegeld met een galavoorstelling in Theater Tuschinski Amsterdam. Tijdens deze avond vond de opname plaats van het programma MALANDO IN AMSTERDAM dat de TROS op donderdag 18 november uitzendt.

De passie voor tango leeft al generaties lang voort in het Malando Orkest. Het Orkest werd in 1939 opgericht door Arie Maasland. Het was in deze tijd dat Arie Maasland zijn beroemde tango 'Olé Guapa' componeerde. Hij veranderde voor de gelegenheid zijn oer-Hollandse naam Maasland in Malando: "Je haalt as uit Maasland en plakt er een o achter". In 1980 kwam het Orkest onder leiding te staan van schoonzoon Evert Overweg. Nu is het Malando Orkest in handen van zijn zoon 'derde generatie' Danny Overweg.

Naast orkestleider is Danny ook de gastheer van het programma MALANDO IN AMSTERDAM. Aan de hand van herinneringen, verteld door Danny, komt de geschiedenis van Malando tot leven. Er zijn gastoptredens van onder anderen de eerste generatie Malando-solisten, Frans Wanders, Martia Montes en Detti Casoli. Hind vertolkt het nummer 'A Felicidade'. Een emotioneel moment ontstaat tijdens het warme 'Chanson d'orphée', dat Danny als eerbetoon aan zijn vorig jaar overleden vader opdraagt. Tijdens een aantal nummers verbeelden de pioniers van de Argentijnse tango in Nederland en Europa, Lalo en Mirta Diaz Campos, samen met hun zoon en schoondochter de passie van de tango met hun dans. Als tegenhanger van de Argentijnse dans is de ballroomdans vertegenwoordigd. Kortom: een mooie programma, waar duidelijk iedereen, zeer zeker ook het orkest zelf, met volle teugen van geniet. Een gedenkwaardig jubileum.