Ingezonden persbericht


Persbericht

Mid-Term Event Interreg IIIB

Congres Noordwest Europa: samenwerking loont

15 november 2004 Op 18 en 19 november vindt in Lille een congres en expositie plaats waarbij de kracht en resultaten worden gepresenteerd van transnationale samenwerking in Noordwest Europa op het gebied van verbetering van transportnetwerken en IT, achterstandswijken, kustzone/havenbeheer en overstromingsrisico s, broeikaseffect, duurzame energie en behoud van het cultureel erfgoed.

Honderden organisaties uit acht verschillende Europese landen in Noordwest Europa zijn actief betrokken bij dit internationale samenwerkingsprogramma genaamd INTERREG, een initiatief van de Europese Unie en gesubsidieerd door het Europees Fonds voor de Regionale Ontwikkeling (EFRO). INTERREG is een programma dat jaarlijks Europese subsidies verleent aan creatieve, vernieuwende ideeën en projecten op het gebied van Europese ruimtelijke ontwikkeling.

Zeker 76 projecten zullen in Lille de tussentijdse resultaten presenteren van het effect van internationale samenwerking op het terrein van de Ruimtelijke Ordening.

Krachtenbundeling

Tijdens het congres zullen circa 700 deelnemers ervaringen uitwisselen over deze projecten waarbij 840 organisaties zijn betrokken. Het doel is door bundeling van gezamenlijke kennis en kracht op effectieve wijze te kunnen omgaan met transnationale thema s in Noordwest Europa.

Het totale budget voor het INTERREG programma is 4,875 miljard euro. Daarvan is 330 miljoen euro gereserveerd voor Noordwest Europa en er wordt 280 miljoen euro geïnvesteerd in 76 goedgekeurde samenwerkingsprojecten. Voor elke euro die EFRO bijdraagt wordt een euro toegevoegd door overheden, universiteiten en andere organisaties waarmee de totale investering in Noordwest Europa boven de 600 miljoen euro uitkomt. Nederland participeert in 56 van de 76 projecten en haalt hiermee reeds 90 miljoen van de 330 miljoen euro binnen.

Ontmoetingsplaats

Tijdens het 2-daags evenement dat een belangrijke ontmoetingsplaats is van projectpartners en beleidsmakers in Europa, zullen vooraanstaande vertegenwoordigers uit de Europese commissie en van diverse overheden hun visie geven op de resultaten en toekomstige uitdagingen voor samenwerking in Noordwest Europa. Nederland zal als voorzitter van de Europese Unie worden vertegenwoordigd door de heer J. van der Jagt, plaatsvervangend directeur-generaal ruimte bij het Ministerie van VROM.

Project Village

In een speciale tentoonstelling tijdens het Mid-Term Event presenteren de projectpartners de tussentijdse resultaten van hun samenwerking in het Project Village. De projecten zijn gegroepeerd in vijf hoofdthema s: Steden & Regio s; Transport & IT; Waterbeheer & Risico s; Natuur & Erfgoed; Zee- en Havenbeheer. Vanuit Nederland zijn diverse universiteiten en overheden betrokken zoals de Dienst Landelijk Gebied, Waterschap Schieland, alle provincies, de Erasmus Universiteit, het Amsterdam Institute for Metropolitan and International Development en het Havenbedrijf Rotterdam.

Een van de meest omvangrijke en ambitieuze projecten is het SDF project waarin Nederland als initiatiefnemer samenwerkt met partners uit Duitsland. Doel van het project waarvoor een bedrag van 31 miljoen euro is gereserveerd is duurzame rivierverruiming in het stroomgebied van de Rijn. Bovendien dragen de activiteiten ook bij aan de verlaging van het waterpeil van de Rijn in ons land.

Investeringen vinden plaats op twaalf locaties in Duitse en Nederlandse uiterwaarden. In Nederland gebeurt dat in de uiterwaarden van de Rijn en IJssel bij Arnhem, Wageningen, Bemmel, Zaltbommel en Olst.

Einde bericht



Ingezonden persbericht