---

Nieuwsberichten
---

SFIR 4 draagt commando over: militairen donderdag weer thuis

15-11-2004 14:36:00

De militairen van de hoofdmacht van SFIR 4 keren donderdag (18 november) terug op vliegbasis Eindhoven. De commandant van het operationeel Commando, generaal-majoor Leen Noordzij, zal de groep verwelkomen. De militairen hebben de afgelopen vier maanden deel uitgemaakt van het vierde Nederlandse detachement van de Stabilisation Force Iraq (SFIR 4). Onder hen bevindt zich de detachementcommandant luitenant-kolonel Kees Matthijssen, die het commando vandaag overdroeg aan luitenant-kolonel Frits van Dooren.

SFIR 4 heeft de afgelopen maanden bijgedragen aan de veiligheid en stabiliteit in de provincie Al Muthanna in het zuiden van Irak. Het waren bewogen maanden, met als dieptepunt het overlijden van wachtmeester 1 Jeroen Severs op 14 augustus. Onder de militairen die terugkeren, bevinden zich ook de militairen die bij dit incident gewond raakten.

Op 28 juni, net voordat de militairen van SFIR 4 de missie overnamen, vond de soevereiniteitsoverdracht plaats. SFIR 4 heeft zich dan ook meer dan hun voorgangers bezig gehouden met het monitoren en ondersteunen van de lokale autoriteiten. Er is veel aandacht besteed aan civiel-militaire projecten. Zo is onlangs de rondweg in As Samawah geopend, waardoor de verkeersveiligheid erg is toegenomen.

Nederland levert sinds augustus 2003 met ongeveer 1350 militairen van de landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee een bijdrage aan SFIR. De Nederlandse militairen vallen onder Brits commando.

Nieuws Nieuwsberichten