RIJKSAKADEMIE V. BEELD. KUNST

Tjebbe Beekman ontvangt Ahrend Fellowship 2004 Rijksakademie

Ahrend fellowship rijksakademie

Tjebbe beekman ontvangt fellowship 2004

Kunstenaar Tjebbe Beekman ontvangt op donderdag 18 november a.s. het tweede Koninklijke Ahrend Fellowship voor de Rijksakademie uit handen van Theo J. van der Raadt, directievoorzitter van Koninklijke Ahrend NV. Plaats van handeling is het nieuwe kantoor van Ahrend in Utrecht-Papendorp dat op die dag officieel zal worden geopend.

Sinds eind 2003 stelt Ahrend jaarlijks een fellowship beschikbaar voor een jonge kunstenaar van de Rijksakademie. Met deze financiële ondersteuning van 10.000 euro kan de kunstenaar zich geheel richten op onderzoek en kunstprojecten.
Met de samenwerking tussen Ahrend en de Rijksakademie van beeldende kunsten worden jonge talentvolle kunstenaars gestimuleerd. De Rijksakademie wordt gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Resident artists worden daarnaast ondersteund door overheden, fondsen en bedrijven.

De Rijksakademie is een internationaal platform waar dromen van talentvolle kunstenaars uit de hele wereld werkelijkheid kunnen worden. Elke kunstenaar beschikt over een eigen atelier, een stipendium en de mogelijkheid tot dialoog met hiervoor uitgenodigde kunstenaars (visiting artists), kunstcritici, tentoonstellingsmakers en andere adviseurs. Naast uitgebreide technische faciliteiten en ondersteuning zijn er ook een bibliotheek, kunstenaarsdocumentatie en kunstcollecties. De Rijksakademie verbindt op unieke wijze de bijzondere kwaliteiten van artists' residencies en onderzoekscentra op het hoogste internationale niveau.

Tjebbe Beekman (Leiden, 1972) studeerde in 1997 af aan de Koninklijke Academie van beeldende kunsten Den Haag. Hij verdeelt zijn tijd tussen Amsterdam en Berlijn waar hij zich laat inspireren door de architectuur van de stad. Zijn schilderijen komen voort uit combinaties van verschillende foto's van hetzelfde straatbeeld of gebouw. De beelden die zo ontstaan lijken chaotisch en gefragmenteerd, maar zijn met een wiskundige precisie samengesteld. Het werk van Tjebbe Beekman en de andere kunstenaars die dit jaar aan de Rijksakademie werken is te zien tijdens de Open Ateliers op zaterdag 27 en zondag 28 november. Meer informatie hierover op www.openateliers.info

///// einde persbericht ///////

Meer informatie en/of beeldmateriaal via:
Susan Gloudemans of Monique van Leeuwen, telefoonnr. 020 5270.300 / e-mail susan.gloudemans@rijksakademie.nl /
monique.van.leeuwen@rijksakademie.nl

Rijksakademie van beeldende kunsten
Sarphatistraat 470, 1018 GW Amsterdam
Tel. Algemeen: 020 5270.300 / Fax: 020 5270.301 www.rijksakademie.nl www.openateliers.info

16 nov 04 11:32