Gemeente Westerveld

16-11-2004
Provincie en gemeenten ondertekenen LED-overeenkomst Donderdag 18 november ondertekenen (loco-)burgemeesters van elf Drentse gemeenten, gedeputeerde Dijks van de provincie Drenthe en directeur Woldring van energiemaatschappij Rendo de overeenkomst die voortvloeit uit het LED-project. LED staat voor Liberalisering Energiemarkt Drenthe.

Met de ondertekening wordt er een begin gemaakt met een gezamenlijke actie voor het opwekken van duurzame energie en het treffen van energiebesparende maatregelen. De ondertekening is om 14.30 uur in het nieuwe gemeentehuis van Tynaarlo aan het Kornoeljeplein 1 in Vries.

De overeenkomst houdt in dat Rendo energie gaat leveren aan elf Drentse gemeenten en de provincie tegen gunstige tarieven. Tegelijk wordt gewerkt aan energiebesparing en de productie van duurzame energie in Drenthe. Hierbij moet worden gedacht aan energie uit wind, zon, biomassa en water.
Het LED-project sluit nauw aan bij de doelstellingen van Energy Valley, waar overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven samen invulling aan geven. Energy Valley leunt op drie pijlers: ontwikkeling van duurzame energie, stimuleren van activiteiten van energiebedrijven en de uitbouw van kennisinfrastructuur.

LED-projecten
Tijdens de ondertekeningsceremonie wordt ook aandacht besteed aan twee projecten van LED. Een van die projecten is âPV op scholenâ waarbij de nadruk ligt op educatie en communicatie over betekenis en gebruik van duurzame energie. Bij deelnemende scholen worden vier zonnepanelen geplaatst en er wordt een website gelanceerd met een bijbehorende wedstrijd. âPVâ staat voor Photo Voltaïsche, ofte wel zonnepanelen. Een ander initiatief van LED heeft betrekking op energiebesparing bij gemeentelijke aansluitingen maar ook bij huishoudens en bedrijven.

Het LED-project wil het gebruik van duurzame stroom bij overheden bevorderen, maar ook bij instellingen, bedrijven en inwoners van Drenthe.
Het streven is om vanaf 2008 per jaar in Drenthe structureel 3 miljoen kWh te besparen en zoân 1,5 miljoen kWh aan duurzame energie op te wekken. Met het LED-project profileert Drenthe zich als een actieve en bewuste provincie op het gebied van energie en milieu.

Bij de ondertekening in Vries zijn er toespraken van onder meer burgemeester Cees Bijl van Emmen en Rendo-directeur Richard Woldring. Verder staat er om 15.40 uur een foto-moment gepland. Als het weer het toelaat, gaan alle ondertekenaars het dak op en worden ze gefotografeerd nabij zonnepanelen van het gemeentehuis van Tynaarlo.

Achtergrond
Eind 2001 is de gemeente Assen begonnen met de initiatieven van het LED-project. Er zijn gesprekken gevoerd met energieleveranciers om de mogelijkheden te onderzoeken. Toen de kaders van LED vastgesteld waren, is de keuze van de leverancier volgens de regels Europees aanbesteed, waarbij de keuze op Rendo NV is gevallen. In november 2003 ontving het LED-project de landelijke prijs Duurzaam Inkopen van het ministerie van VROM.