Novib

Uitnodiging openbaar debat over Soedan

Soedan: internationale gemeenschap kijkt ernaar en doet niets

"Dit mag nooit meer gebeuren" zei de internationale gemeenschap dit jaar nog bij de 10 jarige herdenking van de genocide in Rwanda. "Wij vragen ons af hoe lang we aarzelend naar Soedan blijven kijken, met het risico dat het daar net zo uit de hand gaat lopen.", aldus Soedan deskundige Annet IJff van de ontwikkelingsorganisatie ICCO.

Kofi Annan en Jan Pronk geven in hun functie van VN vertegenwoordigers aan dat het helemaal misgaat in Darfur. De vraag is nu hoe Nederlandse politici hierin staan. Het onderwerp van het openbaar debat dat de hulporganisaties ICCO, Novib, Cordaid en Pax Christi aanstaande donderdag 18 november organiseren is dan ook de toekomst van Soedan en de verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap daarin.

"Op dit moment worden regelmatig vluchtelingen in Soedan aangevallen door de Janjaweed, die zich gesteund weten door het Soedanese leger en verschillende rebellengroepen. Dit beeld werd afgelopen weekend (14 november jl.) bevestigd in een BBC reportage over Soedan. Op dinsdag 9 november viel "de Soedanese politie een vluchtelingenkamp aan waarbij zeker 15 mensen zeer ernstig gewond raakten" (ANP, 11 november jl.). Volgens laatste berichten van het ANP zijn in Soedan inmiddels meer dan een miljoen mensen op de vlucht geslagen en zijn al zeker 70.000 gedood. Hulporganisaties ICCO, Novib, Cordaid en Pax Christi schatten in dat de situatie in Darfur met de dag verergert en steeds meer trekken van een systematische volkerenmoord gaat krijgen.

Deelnemers aan het openbaar debat zijn de Kamerleden Brinkel (CDA), Koenders (PvdA) en Karimi (GroenLinks). Zij bezochten eind oktober Soedan en de regio Darfur op uitnodiging van ontwikkelingsorganisaties ICCO, Novib, Cordaid en Pax Christi. Dezelfde ngo's organiseren deze openbare debatavond en gaan in discussie met de Kamerleden. Overige belangstellenden worden van harte uitgenodigd mee te discussiëren. Aan het einde van de avond zal voorzitter Caroline van Dullemen (directeur ontwikkelingsorganisatie Worldgranny en oud-directeur wetenschappelijk instituut GroenLinks) afsluiten met conclusies van het debat.

* Donderdag 18 november

* 19.30-21.30 uur

* Den Haag

* Café Brasserie Dudok

Bron: Novib, 15 november 2004

(Novib)