Dienstenbond CNV

CNV Dienstenbond bezoekt winkelpersoneel met nijpende vragen tijdens promotietour
17-11-2004

CNV Dienstenbond bezoekt donderdag 18 november het winkelcentrum van Apeldoorn om het gesprek aan te gaan met werknemers in de detailhandel. Met de promotietour Werk aan de Winkel speelt de bond in op de actualiteit. Bij werknemers in de detailhandel leven veel vragen. Met het oog op de recessie en een dalend consumentenvertrouwen zijn de vooruitzichten in en voor de detailhandel onzeker. De promotiebus van de bond staat tussen 11.00 en 14.00 uur opgesteld op het Raadhuisplein.

CNV Dienstenbondbestuurder Aletta Bulsink: Veel werknemers hebben geen flauw idee wat er in de CAO staat en wat hun rechten zijn. Door die kennisachterstand over arbeidsvoorwaarden is er vaak een ongelijkwaardige relatie. Daarom vinden wij het belangrijk werknemers te informeren. Het mes snijdt zo aan twee kanten, want door meer informatie wordt de relatie tussen werkgever en werknemer er vaak stukken beter op: gelijkwaardiger, en vaak met gemotiveerder personeel.

Ook in het voorjaar heeft CNV Dienstenbond Apeldoorn bezocht. In de mode-, sport- en schoenenenzaken is werknemers in de winkels toen duidelijk gemaakt dat hun CAO op het spel stond. Een handtekeningenactie en veel overleggen verder is er inmiddels een CAO voor de Mode en Sport afgesloten. Bulsink: Maar voor de schoenendetailhandel is er nog steeds geen CAO. Bijzonder treurig! De schoen van de werknemers in de detailhandel blijft voorlopig helaas leeg bij de schoorsteen staan, zo onderstreept zij het belang van de promotietour.

In een serie van twaalf bezoeken aan twaalf provincies trekt een speciaal team van CNV Dienstenbond langs winkelcentra door heel Nederland om werknemers op te zoeken. Zowel leden als niet-leden kunnen bij een speciale Dienstenbondbus terecht met vragen, meningen en opvattingen over de huidige situatie in de detailhandel. Het team van CNV Dienstenbond staat geĂŻnteresseerden graag te woord en staat open voor discussie. Het personeel dat moeilijk de winkel uit kan, bereikt het team via bliksembezoeken op de werkplek. Een impressie van het bezoek zal terug te vinden zijn deze site.

Hoofddorp, 17 november 2004

Voor nadere informatie:
Aletta Bulsink, bestuurder: mobiel 06 20 47 18 88 Maarten Buitenhuis, projectmedewerker: 023 5670 652