Time : 9:47:38 AM
Date : Thursday, November 18, 2004
Sender Name: Ovam

Geen gezondheidsrisico en geen sanering in woonwijk Kesseldal te Leuven

OVAM heeft op woensdag 17 november de bewoners van de wijk Kesseldal ingelicht over de resultaten van het bodemonderzoek dat de OVAM heeft uitgevoerd. De vroegere stortzone werd afgebakend. Er is geen sanering noodzakelijk want er is geen gezondheids- of verspreidingsrisico. Uit voorzorg wordt wel aangeraden om geen grondwater te gebruiken.

Een deel van de woonwijk Kesseldal te Kessel-Lo, was vroeger een moeras dat doorheen de jaren is gedicht met afval (bouwpuin, huishoudelijk afval, e.d.). Dit jaar heeft de OVAM een globaal bodemonderzoek uitgevoerd naar de mogelijke impact van de voormalige stortplaats. Dit project werd mogelijk door de wijk tot "site" te verklaren en in een bijhorend ministerieel besluit de bewoners van hun onderzoeksplicht te ontheffen.

De grenzen van de vroegere stortplaats zijn nu afgebakend. Uit het bodemonderzoek is bovendien gebleken dat er geen gezondheidsrisico is en geen risico voor de omgeving. Uit voorzorg wordt wel aangeraden om geen grondwater op te pompen voor welk gebruik dan ook.

Naast deze positieve resultaten op milieu-technisch vlak, betekent dit ambtshalve bodemonderzoek ook een hele administratieve vereenvoudiging. Alle percelen op het stort worden opgenomen in het register van verontreinigde gronden maar bij overdracht moeten de eigenaars geen onderzoek meer uitvoeren, tenzij er andere bodemverontreinigende activiteiten op het perceel hebben plaatsgevonden.

Verder zijn er ook heel wat percelen die initieel wél in de site opgenomen waren, maar waarvan is gebleken dat ze niet op het stort gelegen zijn. Deze percelen worden niet opgenomen in het register van verontreinigde gronden.
Alle eigenaars en bewoners van de percelen die op het stort gelegen zijn, krijgen eerstdaags een bodemattest toegestuurd waarin de conclusie van het onderzoek vermeld staat.

Bewoners en eigenaars kunnen nog tot half december terecht bij de infolijn: 02 762 65 18 of kunnen mailen naar kesseldal@woonzones.be. De resultaten van het bodemonderzoek komen ook op de website (www.kesseldal.woonzones.be).

Kesseldal was als project uniek. Voor de eerste keer in Vlaanderen is een woonwijk van dergelijke omvang als geheel - en op kosten van de overheid - onderzocht.
Voor verdere informatie:
Guy Haemels- woordvoerder
tel. 0475.841752

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Geen gezondheidsrisico en geen sanering in woonwijk Kesseldal te Leuven1

Link to Press Release - NL