Gemeente Zwolle

Woningbouwprogramma Stadshagen II: flexibiliteit voor de toekomst

Meer woningen in de laagste prijsklasse, minder gestapelde bouw en inbouwen van flexibiliteit. Dat is de insteek van het college voor de 4.000 te bouwen woningen in Stadshagen II.

Het bestemmingsplan Stadshagen II is in procedure en is verder uitgewerkt in - onder meer - een woningbouwprogramma. Dit is een van de randvoorwaarden waarmee de ontwikkelende marktpartijen straks aan de slag moeten. De huidige ontwikkelingen in de markt, hebben het college doen besluiten om enigszins af te wijken van het programma dat opgenomen was in het Structuurplan 2002.
De vraag naar woningen is (en blijft) vooral afkomstig uit de traditionele middenklasse. Naast de gezinnen zijn starters, senioren en specifieke groepen (gehandicapten, woonwagenbewoners) belangrijke doelgroepen voor Stadshagen. In het nieuwe programma wordt hier expliciet aandacht aan besteed. Een ander aandachtspunt is de rol van de corporaties in Stadshagen II. Het woningbouwprogramma biedt ruimte om in te spelen op initiatieven uit de samenleving en de verhouding koop/huur wordt niet meer strak vastgelegd. Deze uitgangspunten moet tevens leiden tot een vlotte doorgang van de bouwproductie. Het aangepaste programma brengt geen gevolgen voor de grondexploitatie met zich mee.

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van 2002 zijn:
· Ophoging van het aantal woningen in de laagste prijsklasse huur/koop.
· Ophogen van het aandeel middelduur.

· Vermindering van het aantal gestapelde woningen (appartementen).
· Geen specifiek onderscheid meer maken in aantallen huur- en koopwoningen.

· Aantal grote, dure kavels terugbrengen ten gunste van goedkopere woningbouw.

· Meer aandacht voor particulier opdrachtgeverschap en nieuwe vormen als mede-opdrachtgeverschap.


---