Gemeente Zwolle

Open en constructief overleg tussen gemeente en vertegenwoordigers van verschillende religies

Burgemeester Henk Jan Meijer en wethouder Peter Pot -integratie- hebben vanavond overleg gevoerd met vertegenwoordigers van een aantal geloofsgemeenschappen in Zwolle. Aanleiding voor dit initiatief is de maatschappelijke onrust, die de afgelopen weken in ons land is ontstaan. Eerder hadden beide bestuurders, samen met de Integratieraad, al overleg gevoerd met de Marokkaanse Islamitische Vereniging in Zwolle. Het overleg heeft in een open en constructieve sfeer plaatsgevonden.

Alle gesprekpartners prijzen zich gelukkig dat Zwolle tot dusver gespaard is gebleven van gewelddadige incidenten, zoals die zich de afgelopen weken elders in Nederland hebben voorgedaan. Niettemin blijft waakzaamheid geboden en moet blijvend worden geïnvesteerd in goede sociale contacten. Alle betrokkenen hechten zeer aan transparante relaties, waarin burgers elkaar open en respectvol tegemoet treden. De verschillende groeperingen hechten voorts aan verbetering van de beeldvorming over de islam.

Beide stadsbestuurders achten het bovendien zinvol indien er in Zwolle een meer gestructureerde overlegvorm ontstaat, zowel tussen de verschillende moskeebesturen als tussen hen en andere religieuze groeperingen. Een goed voorbeeld is de vanavond gemaakte afspraak om actief contact te leggen tussen de Marokkaanse moskee en de joodse gemeente. Daarnaast blijft de Integratieraad een belangrijke adviserende rol spelen.

In januari vindt, in dezelfde samenstelling, een vervolgbijeenkomst plaats.

Bij het overleg waren aanwezig:
Marokkaans Islamitische Vereniging (Moskee Schubertstraat) Turks Islamitische Culturele vereniging (Ulu-moskee, Assendorperplein) Moskee Gulza-e-Medina (Wilheliminastraat)
Stichting Miesbahoel Islam Zwolle (Surinaamse moskee, Dennenstraat) Vereniging Treedoel Islam
Integratieraad: de heer J. Ubro en L. Klappe
Platform voor Religies en Levensbeschouwing
Podium van Kerken
Nederlandse Israëlitische Gemeente Zwolle
Samenleven Anders Geloven
Diakonaal predikant, E. van Veldhuizen


---