GroenLinks

GroenLinks wil extraatje AOW eerlijker verdelen

18 november 2004

Ouderen met weinig of geen pensioen moeten een extraatje krijgen. Niet zestig euro meer AOW voor álle ouderen -zoals het kabinet voorstelt- maar alleen extra AOW voor ouderen die dit echt nodig hebben. 65-plussers met voldoende inkomen zoals bijvoorbeeld Brinkhorst en Beatrix, hebben dat niet nodig.

Ouderen met weinig of geen pensioen krijgen in het voorstel van GroenLinks in 2005 een extraatje van ruim 107 euro. GroenLinks heeft daartoe een wijzigingsvoorstel ingediend bij de begroting Sociale Zaken. Bij het kabinet krijgen rijke ouderen te veel en arme ouderen te weinig. GroenLinks corrigeert dat onder het motto 'ouderen voor ouderen'.

Koopkracht ouderen onder druk
Ouderen hebben veel last van de bezuinigingen van Balkenende-2. Niet alleen is de AOW-uitkering bevroren, ook de huursubsidie gaat omlaag en de ziektekosten gaan fors omhoog. De koopkracht van 65-plussers is er flink op achteruit gegaan, zo blijkt onder andere uit onderzoek van het NIBUD in opdracht van de gezamelijke ouderenbonden. Cijfers van het CPB bevestigen dit beeld. Mensen met slechts een klein pensioentje hebben moeite met rondkomen, ouderen met alleen AOW komen tot zeventig euro per maand tekort. Reden genoeg dus om het beschikbare geld voor de AOW in 2005 gerichter in te zetten, vindt GroenLinks.

Ruim 107 euro voor ouderen met laag inkomen
Het kabinet kiest voor een generieke regeling voor 65-plussers: alle AOW-ers krijgen in 2005 een extraatje van 60 euro. GroenLinks maakt een andere keuze. Het geld moet worden ingezet voor mensen die nu al in de financiële problemen zitten. Ouderen met een hoog pensioen en veel vermogen zullen het verschil van zestig euro niet eens merken, terwijl het voor ouderen met alleen AOW het verschil kan zijn tussen wel of geen telefoon, of tussen wel of geen strippenkaart om naar de kleinkinderen te gaan.

Meer solidariteit tussen arm en rijk
Het CDA wordt met dit voorstel op zijn wenken bediend: afgelopen zaterdag sprak de achterban zich uit voor meer solidariteit tussen arm en rijk. De CDA-leden riepen in Utrecht hun bewindslieden en Kamerleden op om meer werk te maken van koopkrachtverbetering van mensen met een laag inkomen. Ineke van Gent zal de CDA-politici hieraan de komende weken blijven herinneren.

Niemand buiten de boot
Het extraatje moet ook gelden voor ouderen die geen belasting betalen. Iedereen die er op grond van zijn inkomen recht op heeft, moet het extraatje ook krijgen. GroenLinks vindt het onaanvaardbaar dat het kabinet er in wil berusten dat tienduizenden ouderen om bureaucratische redenen buiten de boot vallen.

Ineke van Gent

«