Algemeen Verbond Bouwbedrijf


Nieuwsbericht

Kabinetsplannen WW schaden werkgelegenheid bouw

18 november 2004 Het voornemen van het kabinet om de wachtgeldpremie (werkloosheidswet) fors hoger te maken in alle gevallen van kortdurende arbeidsverbanden, schaadt de werkgelegenheid in de bouw. Werkgevers in de bouw pleiten voor een ander instrument om het doel het tegengaan van cyclische werkloosheid te bereiken.

Het AVBB heeft namens de bouwsector bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangedrongen op wijziging van de plannen. Het kabinet stelt een hoge WW-premie voor bij alle arbeidscontracten korter dan een jaar en bij het verbreken van dienstverbanden binnen een jaar. Doel hiervan is de zogeheten cyclische werkloosheid tegen te gaan. Daarbij worden mensen aangenomen, ontslagen en even later door hetzelfde bedrijf weer aangenomen. In de ontslagperiode krijgen zij onder bepaalde voorwaarden dan een WW-uitkering Net als het kabinet vinden de bouwwerkgevers dit ongewenst. Alleen vinden ze het niet goed dit verschijnsel te bestrijden door in alle gevallen van korter durende arbeidscontracten een hoge WW-premie te heffen. De cyclische werkloosheid in de bouw wordt veroorzaakt door 4% van de bedrijven; de oplossing van het kabinet treft ook de overige 96%.

Als de plannen doorgaan, worden alle bedrijven gestraft die hun personeelsbestand (tijdelijk) willen uitbreiden. Zeker in de bouw is vaak sprake van projecten, waardoor niet het gehele jaar werk voorhanden is. Daarom zijn arbeidscontracten voor bepaalde tijd gebruikelijk. Een negatieve prikkel op dergelijke contracten vermindert de flexibiliteit en verhoogt de kans dat bedrijven meer gebruik zullen maken van zelfstandigen zonder personeel, uitzendkrachten of buitenlandse arbeidskrachten. Er zal sprake zijn van niet bedoelde effecten op de bouwarbeidsmarkt.

Als alternatief voor de kabinetsplannen stellen de bouwwerkgevers voor alleen een hoge WW-premie te heffen als bedrijven korte tijd na een ontslag dezelfde werknemer weer in dienst nemen. Een dergelijke maatregel is specifiek gericht op het tegengaan van de afwenteling van de cyclische werkloosheid op het collectief.

Bron
AVBB