Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

17-11-2004
Chaam snel verlost van wateroverlast

De straten Wolfsdonk en Hoefakker in Chaam zullen over een half jaar definitief verlost zijn van de wateroverlast, die zich bij hevige regenval voordoet.
Met die belofte heeft wethouder Ton Huijben gistermiddag een begin gemaakt met de omvangrijke klus die een einde aan de problematiek moet maken.

Hij deed dat op symbolische wijze door 'eerste' schep grond te verplaatsen voor de aanleg van een nieuw rioleringsstelsel in deze straten. Tegelijkertijd zullen een aantal andere zaken worden aangepakt, zoals het straatbeeld, de verkeersveiligheid en de openbare verlichting.

Huijben verheelde bij die gelegenheid niet, dat de bewoners van Wolfsdonk en Hoefakker al jaren klagen over wateroverlast. "De eerste brief die ik in 1996 bij mijn aantreden als wethouder ontving was afkomstig van meneer Foudraine, een van de bewoners van de Wolfsdonk, en ging over de wateroverlast", zo memoreerde Huijben.

Inmiddels staat vast waardoor die wordt veroorzaakt. Enerzijds omdat het verhard oppervlak in Chaam sinds de jaren zeventig enorm is toegenomen, terwijl de diameter van de riolering hieraan niet werd aangepast.

Anderzijds heeft het te maken met het gegeven dat Wolfsdonk en Hoefakker zijn gebouwd in een vanouds laag gelegen gebied.

"En om het gebied bouwrijp te maken werd er indertijd ook nog eens dertig centimer grond afgegraven, waardoor het gat alleen nog maar dieper werd", aldus Huijben gisteren in een toespraakje tot een klein gezelschap van genodigden, waaronder enkele bewoners."

Afvoersysteem

De oplossing die de gemeente in samenwerking met het waterschap heeft bedacht houdt in dat Wolsdonk en Hoefakker worden geïsoleerd van het omliggende rioleringsstelsel.

De twee straten krijgen een 'eigen' afvoersysteem met een hogere capaciteit dat niet meer zal worden benut voor de afvoer van regen- en afvalwater uit het omliggende gebied.

Tevens wordt er een drainagestelsel in het tracé van het hoofdriool aangebracht, waardoor de grondwaterstand zal verlagen.

Huijbenvoorspelde de bewoners nog wel een half jaar flink wat overlast in verband met de uitvoering van de werkzaamheden. "Maar door die zure appel zult u moeten heen bijten om het resultaat te kunnen proeven."