Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

17-11-2004
Informatie binnenmilieu GGD West-Brabant

Uit het GGD onderzoek dat in 2001 onder de 18 tot 70 jarigen in onze gemeente heeft plaatsgevonden, zijn vele aandachtspunten voortgekomen, die als actiepunten in de nota volksgezondheid zijn verwerkt. Eén van deze actiepunten is "voorlichting verstrekken over factoren die het binnenmilieu negatief beïnvloeden en informatie verstrekken over maatregelen die het binnenmilieu positief beïnvloeden. Gezien we grotendeels van onze tijd binnenshuis doorbrengen is het belangrijk veel aandacht aan de kwaliteit van de binnenlucht te schenken. Het ministerie van VROM heeft het jaar 2004 dan ook uitgeroepen tot het Jaar van het binnenmilieu en is onlangs gestart met een postbus 51-campagne "ventileren". De gemeente Alphen-Chaam sluit zich bij deze landelijke campagne aan. Ieder huishouden in de gemeente ontvangt binnenkort informatiefolders over het binnenmilieu van de GGD West-Brabant.

GEZOND VENTILEREN = CONTINU VENTILEREN

Dagelijks vervuilen we de lucht binnenshuis met koken, douchen, roken en stoken. Maar ook (vluchtige) stoffen die uitdampen uit diverse materialen, zoals vloerbedekking en gebruikte bouwmaterialen, kunnen de binnenlucht vervuilen. Al deze stoffen dragen bij aan een verslechtering van het binnenmilieu. Door onvoldoende ventilatie blijft dit in de woning hangen. Als u ventileert, zorgt u ervoor dat veel van de stoffen die slecht zijn voor de gezondheid uit uw woning verdwijnen. Kortom: goed ventileren is belangrijk voor uw gezondheid.

Veel mensen denken dat het binnenmilieu schoner is dan het buitenmilieu. Het tegendeel is echter waar. De lucht in huis is vaak ernstiger verontreinigd dan de buitenlucht. Een schoon binnenmilieu is belangrijk, zeker wanneer we bedenken dat we in Nederland gemiddeld 70% van onze tijd binnenshuis doorbrengen. Het is dus belangrijk om de lucht binnen de woning gezond te houden.

Bij een ongezond binnenmilieu kunnen bewoners gezondheidsklachten ondervinden zoals luchtwegklachten, allergieën, irritaties van neus- en keelslijmvlies, vermoeidheid en hoofdpijn.
De meeste schadelijke stoffen in huis ontstaan door:
· vocht

· roken

· koken op gas

· keuken- en badgeisers (zonder afvoer)

· allesbranders en open haarden

· huisdieren

· het gebruik van doe-het-zelf materialen, schoonmaakmiddelen en bestrijdingsmiddelen.

Om gezond te wonen moet de lucht binnenshuis regelmatig worden ververst. Veel mensen denken dat een tijdje het raam open zetten wel voldoende is. Het effect daarvan is slechts van tijdelijke aard. Het is beter om te zorgen voor een continue ventilatie.

Ventileren
De buitenlucht is meestal droger dan de binnenlucht. Door te ventileren (roosters of klepraampjes openzetten of mechanische afzuiging aan) stroomt droge buitenlucht naar binnen en wordt vochtige en verontreinigde binnenlucht naar buiten afgevoerd. Bij onvoldoende ventilatie wordt de lucht in huis te vochtig. Dit kan astmatische klachten veroorzaken, omdat huisstofmijten en schimmels zich uitstekend thuis voelen in een vochtige ruimte. Door ook goed te verwarmen, kan voorkomen worden dat het vocht condenseert. Zorg daarom dat de temperatuur in uw woning niet onder de 15 0C komt, ook niet 's nachts. Vochtproblemen kunnen ook ontstaan, omdat er te weinig (bruikbare) mogelijkheden zijn om goed te ventileren. Om dit op te lossen zijn veelal (bouw)technische aanpassingen nodig.

Luchten
Naast ventileren is het ook belangrijk om de woning dagelijks te luchten. Luchten is minimaal 15 minuten een raam meer dan een handbreedte open zetten. Extra luchten is belangrijk tijdens activiteiten zoals stofzuigen, koken, na het douchen en tijdens het werken met chemische stoffen zoals verf. Het is voldoende om dagelijks alle woonvertrekken ongeveer een half uur te luchten, bijvoorbeeld voordat u 's avonds naar bed gaat of als u 's ochtends op staat. Vergeet u dan niet de thermostaat van tevoren op 15 graden te zetten om warmteverlies te voorkomen.

Tips voor ventileren
Wat kunt u doen om de luchtkwaliteit in uw woning te verbeteren? Hier zijn enkele tips die u daarbij kunnen helpen:

· Houd ventilatieroosters en/of klepraampjes boven de ramen open en de mechanische afzuiging aan. Is het buiten erg koud, sluit ze dan maximaal voor de helft.

· Maak roosters regelmatig schoon. Dit kan met een stofzuiger. Vergeet daarbij niet de buitenkant schoon te maken. Spinnenwebben of bladeren kunnen de roosters eveneens afsluiten.

· Controleer of de ventilatieroosters in de gevel nog open zijn. Deze zorgen ervoor dat uw kruipruimte en spouwmuren droog blijven.
· Bent u klaar met koken? Laat de afzuigkap nog een kwartiertje aanstaan of een raam nog even open staan, zodat het overtollige vocht in uw keuken wordt afgevoerd.

· Let op het filter in uw afzuigkap. Door vervuiling neemt de capaciteit van het toestel af. Vervang de kunststoffilters op tijd. Als u een metalen filter heeft, maak deze dan schoon met een sopje of was hem in de vaatwasser.

· Als u klaar bent met douchen, zet dan even een raam open of de ventilator aan.

· Wordt er in huis gerookt? Zorg dan voor extra ventilatie, door de centrale ventilatie hoger te zetten, ventilatieroosters verder open te zetten of een raam te openen.

· Zit in uw woning mechanische ventilatie? Laat deze periodiek reinigen, bijvoorbeeld gelijktijdig met de controle van uw cv-installatie. In de ventilator kan vuil en vet zich ophopen.

Voor meer informatie over het binnenmilieu kunt u terecht bij:
· GGD West-Brabant, www.ggdwestbrabant.nl , tel. 076-528 20 00 (Renske Nijdam of
Marij Bartels)

· Postbus 51 infolijn: 0800-8051

· www.vrom.nl/ventilatie

· Gemeente Alphen-Chaam, www.alphen-chaam.nl, tel. 013-5086666 (Bianca Vissers)

· www.gezondbinnen.nl