Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

18-11-2004 Principeakkoord KLM en ANVR-VLZ over agentencommissie in Nederlandse markt KLM Nederland en het bestuur van de Vereniging van ANVR Luchtvaartagenten en Zakenreisbureaus, VLZ, hebben een principeakkoord bereikt over een nieuwe beloningsstructuur voor Nederlandse reisagenten vanaf 1 januari 2005.

Overeengekomen is dat de vaste commissie van KLM voor de reisagent van gemiddeld 34 Euro per ticket definitief verdwijnt. Hiervoor in de plaats verlaagt KLM vanaf 1 januari 2005 de prijzen van vluchten. Wel blijft KLM reisagenten een vergoeding betalen voor te leveren inspanningen in de distributie van vliegtickets.

Details over de prijsverlagingen van KLM vluchten worden eind december 2004 bekendgemaakt. De reisagent en KLM brengen met de nieuwe afspraken rechtstreeks reserveringskosten c.q. een bedrag voor verleende diensten in rekening bij de klant. Voor de consument wordt het zo duidelijk welk bedrag voor deze diensten van de reisagent of KLM moet worden betaald. Het VLZ-bestuur bespreekt de nieuwe handelscondities de komende week met haar leden. Een definitief akkoord wordt binnenkort verwacht.

De Vereniging van ANVR Luchtvaartagenten en Zakenreisbureaus VLZ is één van de lidvereningen van het ANVR. Bij de VLZ zijn in totaal meer dan 100 luchtvaartagenten en zakenreisbureaus aangesloten. In opdracht van consumenten en bedrijven verzorgen zij de reserveringen van o.m. luchtvaarttickets voor in totaal meer dan 80% van de omzet van vliegtuigmaatschappijen in Nederland. Het gaat hierbij om ruim 4 miljoen tickets met een waarde van meer dan 2 miljard Euro.
- Zomervakanties lopen goed, winter start traag (2-11-2004)