Time : 10:10:06 AM
Date : Thursday, November 18, 2004
Sender Name: Fedichem

Sint-Lambertus uit Ekeren wint innovatiedebat met BASF-topman Dejaeger

Op dinsdag 16 november 2004 hebben twee Vlaamse en twee Nederlandse klassen uit het middelbaar onderwijs het vuur aan de schenen gelegd van de topman van BASF Antwerpen, John Dejaeger. Zij deden dat tijdens een debatnamiddag rond het thema "zonder innovatie in de chemie is er geen duurzame ontwikkeling". Gedelegeerd Bestuurder Dejaeger ontwikkelde en verdedigde deze stelling met gloed, maar de jongeren waren het daar niet unaniem mee eens, zodat er levendige discussies tot stand kwamen. De vier klassen ontwikkelen rond dit thema ook hun eigen stellingen, die zij erg kranig verdedigden. Dit geslaagd evenement ging door in de Martinushoeve te Zandvliet, vlakbij de Antwerpse petrochemie.

Een goede communicatie is voor de chemische sector vanzelfsprekend, ook en zeker met jongeren. Vaak is de chemie immers voor hen een grote onbekende, terwijl de chemische industrie via haar producten in ons dagelijks leven toch alomtegenwoordig is en voor tal van problemen duurzame oplossingen biedt.

Primeur en pilootproject
Fedichem Vlaanderen, de Vlaamse afdeling van de Federatie van de Chemische Industrie van België, organiseerde daarom in primeur voor Vlaanderen een eerste debatnamiddag tussen een topman uit de sector en middelbare scholieren van het 5de en 6de jaar. Het programma heet "Meet the boss" en is al jaren een succesconcept in Nederland. Deze keer was het een gemengde Vlaams/Nederlandse match, met voor Vlaanderen het Sint-Lambertusinstituut en het O.L.Vr.-Van Lourdesinstituut, beide uit Ekeren. Uit Zeeland namen klassen uit Vlissingen en Middelburg deel.

Rond de centrale stelling van John Dejaeger formuleerden de jongeren afgeleide stellingen en de hele groep ging daarrond in debat, geleid door een moderator. De klas die dat op de meest geïnspireerde manier deed, won een mooie geldprijs: Het is het Sint-Lambertusinstituut uit Ekeren (Antwerpen) dat de hoofdprijs wegkaapte, gevolgd door OLV-Van Lourdesinstituut.

Een jury van leraars beoordeelde het debat op verschillende criteria:

was de stelling goed onderbouwd en samenhangend?
Kwam de groep als team tot zijn recht of kwamen alleen enkele individuele leerlingen aan het woord?
Reageerde de groep goed op de argumenten van de tegenpartijen? Hadden de scholieren begrip voor de meningen van de anderen of hielden ze vast aan de eigen visies?
Waren de argumenten aanvullend en verrijkend voor de andere groepen, of teveel
overlappend?
Kortom: waren de jongeren origineel?

Dit initiatief liep in samenwerking met de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie en was een proefproject. Fedichem Vlaanderen wil deze formule graag met haar leden ook op andere plaatsen in Vlaanderen analoge debatten met een chemiebaas organiseren.

Vlaanderen is de eerste en meest gediversifieerde chemieregio in de wereld. Met een omzet van ca. 30 miljard euro per jaar is de chemie de tweede grootste sector van de verwerkende nijverheid in Vlaanderen. Zij verschaft rechtstreeks werk aan 65.000 mensen en met de indirecte arbeidsplaatsen erbij aan zowat 200.000. Meer dan 80% van de productie wordt uitgevoerd en dit betekent een positief saldo gelijk aan 2/3 van het totale handelsoverschot van ons land.

Informatie:
Fedichem Vlaanderen
Emiel Meeussen, Gedelegeerd Bestuurder
tel. 02 238 98 18
emeeussen@fedichem.be

Dirk Clotman, senior adviser communicatie
tel. 02 238 97 51
dclotman@fedichem.be

Bezoek ons op www.fedichem.be, www.jobschemie.be en www.tabelvanmendeljev.be

Link to Press Release - NL