Stichting Wakker Dier

Scharrelpolitie: 70 winkels op de bon

Persbericht - 18 november 2004

Uit onderzoek van de Scharrelpolitie van Stichting Wakker Dier blijkt dat één op de zes buurtwinkels en een enkele supermarkt de wet overtreden door legbatterijeieren als scharreleieren te verkopen. Wakker Dier riep in september haar vrijwilligers en donateurs op om bij de scharrelpolitie te komen. Meer dan 200 winkels werden door deze met spoedcursus opgeleidde Scharrelpolitie onderzocht. Bij één op de vijf winkels (22%) ontbrak de sinds dit jaar verplichtte code op het ei of was deze onleesbaar. Dit laatste is ook in strijd met de wet en kan duiden op fraude. Wakker Dier moet helaas constateren dat de overheid onvoldoende haar controletaak uitvoert waardoor de consument te vaak wordt misleid.
Wakker Dier heeft bij de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) en het Controlebureau CPE aangifte gedaan tegen 70 winkels. Minister Veerman en het VWA, dat valt onder het ministerie van Landbouw, zijn gevraagd de controle op misbruik van diervriendelijke keurmerken aan te scherpen. Temeer daar het stimuleren van betrouwbare kwaliteitslabels een belangrijke pijler van het kabinetsbeleid is. Kwaliteitslabels maken het de consument mogelijk om over te schakelen van bio-industrieproducten op diervriendelijkere producten. Consumenten kunnen zich via www.wakkerdier.nl aanmelden voor de Scharrelpolitie. De Scharrelpolitie onderzocht de eieren met behulp van het eerste cijfer van de code op de eieren. Eieren krijgen op het kippenbedrijf een code: Legbatterij-eieren krijgen code 3, scharreleieren code 2, eieren van kippen met uitloop in de wei code 1 en biologische eieren code 0. De Scharrelpolitie controleerde of de claim op de eierdoosjes overeenkwam met de code op het ei. De termen biologisch, scharrel en uitloop-ei zijn wettelijk beschermd en hiervoor gelden strikte huisvestingsnormen waaraan moet worden voldaan voordat een ei zo genoemd mag worden. Voor scharrelkippen geldt bijvoorbeeld dat zij moeten beschikken over voldoende legnesten, zitstokken en éénderde van de stal bedekt moet zijn met stro. Uitloopkippen en biologische kippen moeten naar buiten kunnen en biologische kippen zitten het ruimst met zes kippen per vierkante meter in de stal en vier vierkante meter weide per kip.
De scharrelpolitie onderzocht 98 buurtwinkels en 103 supermarkten. Bij 22 winkels is eierfraude geconstateerd en bij 48 winkels mogelijke fraude wegens het ontbreken van de wettelijk verplichte leesbare codering. 18 Fraudegevallen betroffen buurtwinkels, zoals slagers. In vier gevallen betroffen het supermarkten. In drie op de tien onderzochte supermarkten werden eieren verkocht die niet of onleesbaar waren gecodeerd. Dit is in strijd met de wet en kan duiden op fraude. De frauderende winkels verkochten meer dan een miljoen eieren per jaar, waarvan de kip en misleidde consument de dupe werden.