VEC DRACHTEN

Opening eerste verkeerseducatiecentrum in Nederland

PERSBERICHT

Opening eerste verkeerseducatiecentrum in Nederland

Vanmiddag, donderdag 18 november om 14.30 uur, opent de heer Drs. E.H.Th.M. Nijpels, Commissaris van de Koningin in Friesland, officieel het Verkeerseducatiecentrum Drachten (VEC Drachten). Dit verkeerseducatiecentrum is in deze opzet nieuw in Nederland. Het centrum is een samenwerking van diverse partijen die actief zijn op het gebied van verkeersveiligheid voor alle leeftijdscategorieën. Hierdoor kan het VEC Drachten permanente verkeerseductie bieden aan personen van jong tot oud, of met andere woorden: 'educatie van driewieler tot rollator'. Hierdoor zal de verkeersveiligheid verhoogd worden en het aantal verkeersslachtoffers dalen.

Door permanente verkeerseducatie verlaging verkeersslachtoffers Het VEC Drachten draagt bij aan de doelstelling van de provincie Fryslân om 25 % minder verkeersslachtoffers voor het jaar 2010 te realiseren. Het VEC ziet permanente verkeerseducatie als een effectief middel om de verkeersveiligheid te verhogen en het aantal verkeersslachtoffers te verlagen. Het VEC richt zich vooral op doelgroepen met een verhoogd risico. Dit zijn jonge automobilisten, motorrijders, bromfietsbestuurders en personen die vanwege hun beroep dagelijks vele uren aan het verkeer deelnemen.

Trainingen en opleidingen voor de overheid
Het VEC Drachten fungeert als kenniscentrum op het gebied van verkeersveiligheid. Het VEC Drachten heeft alle disciplines in huis van ontwikkeling, uitvoering, toetsing en onderzoek van trainingen en opleidingen en wordt samen met de overheid vormgegeven. De 2e fase rijopleiding is hier een voorbeeld van.

Initiatiefnemers en partners VEC Drachten
Het centrum is een initiatief van de provincie Fryslân, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Fryslân (ROF), gemeente Smallingerland, Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV) en VVCR. De partners van het VEC zijn: 3VO, CBR, VBR Jongepier, VCC Noord Nederland, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, GCO Fryslân, VVCR en de Roelofs Groep.

In navolging van het VEC Drachten worden er op termijn meerdere van dergelijke accommodaties in Nederland gerealiseerd.


---


------
Noot voor de redactie /